Internetā aizvien populārākas kļūst fotogrāfijas no Padomju Savienībā pirmā sarīkotā skaistumkonkursa, kas saucās Московская красавица un notika tālajā 1988. gadā, kad PSKP CK ģenerālsekretārs bija Mihails Gorbačovs.

Tieši ar ”perestroikas tēva" nākšanu pie varas Padomju Savienībā sākās ”atklātības" un pārmaiņu laiks, kad cilvēkiem bija iespēja aktīvāk interesēties par modes tendencēm ārzemēs un līdz ar to arī tās kopēt vai imitēt.

Iepriekšējās desmitgadēs nekas tāds, protams, nebūtu iespējams, bet astoņdesmito gadu beigās Maskavas komjaunatnes sekretāre V.Paņkina nepieciešamību pēc konkursa raksturoja šādi: ”Konkursam ir svarīga, sociāli audzinoša funkcija - glābt sievietes no urbanizācijas, no pazušanas pūlī. Tāpat konkurss var paaugstināt sievietes prestižu sabiedrībā".

Pirmajā PSRS skaistumkonkursā 36 dalībnieču konkurencē uzvarēja 16 gadus vecā skolniece Maša Kaļiņina. Šī uzvara pilnībā mainīja padomju meitenes dzīvi - drīz vien viņa emigrēja uz ASV, kur sāka dzīvot kā Meraija Kellina.

Savukārt viens no organizatoriem bija šobrīd leģendārais TV raidījumu vadītājs Leonīds Jakubovičs, kurš, pēc aculiecinieku stāstītā, esot meitenēm licis sacelt brunčus.

Konkurss Московская красавица-1988 startēja 14. aprīlī un turpinājās divus mēnešus. Šajā laikā meitenēm bija aizliegts sniegt intervijas, izteikt paziņojumus, pozēt ”svešu" TV un foto kameru priekšā, jo tādā gadījumā viņām tiktu atņemtas visas balvas.

1988. gadā skaistumkonkursi notika arī Viļņā, Rīgā, Ļeņingradā, Odesā un citās pilsētās. Tie bija savam laika ārkārtīgas ievērības cienīgi pasākumu, uz kuriem biļetes dabūt bija praktiski neiespējams.

Piemēram, trīs skaistākās konkursa Rīga-1988 meitenes balvā saņēma pa kažokam, bet šī konkursa uzvarētāja Sintija Jenerte savā dzimtenē joprojām tiek uzskatīta par dzīvu leģendu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!