Pirmdien ap pusdienlaiku neveiksmīga lēciena laikā ar izpletņiem Daugavā, pie Rīgas Eksporta ostas, iekrituši četri Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Speciālo uzdevumu vienības (SUV) karavīri, no kuriem divi - 1972. un 1975.gadā dzimuši - gājuši bojā un divi izglābti.
Vēl viens armijas izpletņlēcējs, neveiksmīgi piezemējoties, ieķērās kokos un viņa dzīvībai briesmas nedraud. Lēcieni notika, karavīriem pildot dienesta pienākumus, apstiprināja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs.

Sākotnējā informācija liecina, ka nelaime notikusi, jo izpletņlēcējus pārsteigušas pēkšņas vēja brāzmas, taču, kā uzsvēra Rinkēvičs, tā ir tikai sākotnējā versija, kura var arī neapstiprināties.

Divus no Daugavā iekritušajiem izpletņlēcējiem izdevās izglābt, bet divi tika atrasti miruši, pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inga Vetere.

Izpletņlēcēju meklēšanā bija iesaistīti VUGD un NBS Jūras spēku pārstāvji, sacīja VUGD priekšnieks Ainārs Pencis.

Rinkēvičs sacīja, ka bojāgājušie izpletņlēcēji bija ar ilgu dienesta pieredzi - viņi NBS dienējuši astoņus un desmit gadus.

Rinkēvičs vēl nezināja, no kāda augstuma karavīri lekuši un kādus izpletņus izmantoja. Valsts sekretāra rīcībā arī nebija informācijas par to, cik reizes karavīri ar izpletni lēkuši iepriekš.

Spilves lidlauka darbinieks Jānis Zvingulis pauda viedokli, ka laika apstākļi bija piemēroti lēkšanai. Vienlaikus viņš norādīja, ka darīt to vai nē bija pašas armijas izvēle.

Militārā policija par notikušo ir sākusi kriminālprocesu. Ar aizsardzības ministra Ata Slaktera (TP) pavēli saistībā par negadījumu tiks veikta dienesta pārbaude. To ierosinājis arī NBS komandieris viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots.

Rinkēvičs atzina, ka pie mirušo izpletņlēcēju radiniekiem devušies NBS pārstāvji, lai informētu par notikušo un izteiktu līdzjūtību.

Glābēji izsaukumu uz notikuma vietu saņēma plkst.13.17 - iedzīvotāji VUGD informēja, ka redz upē iekritušus izpletņlēcējus.

Rīgas neatliekamās palīdzības stacijas galvenā ārsta vietniece Vija Grigale aģentūrai, ka uz notikuma vietu tika izsaukta arī Rīgas neatliekamā medicīniskā palīdzība, taču izpletņlēcējus mediķi nav pamanījuši, līdz ar to nav snieguši viņiem medicīnisko palīdzību.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 2004.gada augustā pēc neveiksmīga lēciena Daugavā iekrita un gāja bojā divi izpletņlēcēji. Toreiz, pēc aculiecinieku stāstītā, trīs izpletņlēcēji gaisā izpildījuši dažādas figūras un divi no viņiem par vēlu atvēruši izpletņus, līdz ar to vējš viņus iepūtis Daugavā. Lai gan vīrieši bija pieredzējuši sportisti, viņi izpletņus atvēruši aptuveni 150 metru augstumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!