Foto: F64
"Air Baltic" valdes priekšsēdētājs Bertolts Fliks oktobrī lidsabiedrībā nopelnījis 49 000 latu pirms nodokļu nomaksas, svētdien ziņo LTV raidījums "De facto".

Tas Fliku padara par Latvijas vislabāk atalgoto valsts amatpersonu, jo Valsts ieņēmumu dienests uzskata, ka nesenais apgabaltiesas lēmums ļauj uzskatīt Bertoltu Fliku par valsts amatpersonu. VID pārstāve Agnese Grīnberga intervijā raidījumam stāsta, ka tiesa esot lēmusi, ka "Air Baltic" valdes locekļi ir amatpersonas, un ja Fliks ir valdes loceklis - tad viņš ir valsts amatpersona. Tas nozīmē, ka Flikam būs jāiesniedz amatpersonas ieņēmumu deklarācija. VID informē, ja amatpersona, neskatoties uz administratīvo sodu, ieņēmumu deklarāciju tomēr neiesniedz, tad par deklarācijas neiesniegšanu draud arī kriminālatbildība - līdz diviem gadiem cietumsoda vai 60 minimālās mēnešalgas.

Bertolda Flika ienākumi šobrīd zināmi visai aptuveni. Flika mēneša atalgojums šobrīd pirms nodokļiem ir nepilni 22 000, kas nozīmē, ka uz rokas viņš ik mēnesi saņem apmēram 14 000 latu. Oktobrī gan viņa ienākumi stipri pieauguši - un pirms nodokļiem bija 49 000 latu. "Uz rokas" tas varētu būt apmēram 34 000 latu. Tas nozīmē, ka šogad viņš no darba lidsabiedrībā nopelnīs vismaz 287 000 latu.

Raidījumam "De facto" Bertolts Fliks raksta, ka "minētās tiesas sprieduma priekšmets nav par to, vai man, Bertoltam Flikam, vai citiem valdes locekļiem būtu piemērojams valsts amatpersonas statuss. Uzskatu, ka neesmu valsts amatpersona." Intervijā uz "De facto" jautājumu, vai nevēlēšanās atklāt savus ienākumus nav īstais iemesls, kādēļ Fliks nevēlas būt valsts amatpersona, lidsabiedrības valdes priekšsēdētājs atbildēja: " Es domāju, ka tas tiešām nav tas galvenais jautājums. Galvenais jautājums ir par to pretrunu likumā. Es nevaru tikai strādāt viena akcionāra labā, ir trīs akcionāri "Air Baltic", divi ir privāti akcionāri un man tomēr ir jāstrādā viņu interesēs."

Fliks uzskata, ka "ir pilnīgi absurdi, ka uzņēmums, kas strādā konkurences apstākļos kaut vienu saimniecisku līgumu publiskos. Ja mēs to darītu, mēs varētu uzreiz taisīt uzņēmumu ciet. Tas ir pilnīgi neiespējami, ka komercuzņēmums, kas strādā konkurences apstākļos, publisko savus saimnieciskos līgumus, vai tas attiecās uz atalgojumu, vai uz citiem līgumiem, tam pilnīgi nav nekādas nozīmes."

Jau kopš 2006.gada maija Valsts ieņēmumu dienests un "Air Baltic"  valdes priekšsēdētājs cīkstas par to - ir vai nav Bertolts Fliks un citi lidsabiedrības valdes locekļi valsts amatpersonas. VID uzskata - ja Latvijas valstij lidsabiedrībā pieder kontrolpakete 52%, tas nozīmē, ka tās valde ir valsts amatpersonas un viņiem jāiesniedz valsts amatpersonu deklarācijas un jāatklāj savi ienākumi. Bertolts Fliks tam visus šos gadus ir pretojies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!