Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) 9. Saeimas frakcija vērsusies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu pievērst uzmanību publiski pieejamai informācijai par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem sakarā ar "Parex bankas" restrukturizāciju, informē frakcija.

Vēstulē Ģenerālprokuratūrai SC norāda, ka vēl 2009. gada 16. oktobrī tika uzsākts kriminālprocess par "Parex bankas" pārņemšanu valsts īpašumā. Šīs lietas ietvaros piecos mēnešos nopratināti aptuveni 40 politiķi un amatpersonas. SC atgādina - optimistiskās prognozes, ka 2010. gada aprīlī lietā būs vismaz kāda skaidrība, tomēr nav piepildījušās.

SC frakcijas Saeimas deputāti uzskata, ka prokuratūrai būtu jāpievērš uzmanība pašlaik piedāvātajiem "Parex bankas" restrukturizācijas modeļiem.

"Analizējot informāciju par "Parex bankas" plānoto restrukturizāciju, "Saskaņas centra" frakcija ir nonākusi pie secinājuma: bankas novešanu līdz maksātnespējai var kvalificēt kā noziedzīgu nodarījumu. Plašsaziņas līdzekļos tiek publicēta informācija, ka "Parex bankas" restrukturizācijas rezultātā valsts var pazaudēt vismaz 100 miljonus latu, ko tā jau ieguldījusi bankā," norāda SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs. Viņš atgādina, ka valsts kopumā "Parex bankā" ir ieguldījusi 1,5 miljardus eiro (aptuveni vienu miljardu latu) Latvijas nodokļu maksātāju līdzekļu.

SC frakcija norāda, ka tās rīcībā nav informācijas, vai iepriekš ierosinātā kriminālprocesa par "Parex bankas" pārņemšanu ietvaros notiek arī bankas restrukturizācijas projekta pārbaude.

"Mēs aicinām prokuratūru nekavējoties pārbaudīt informāciju par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem sakarā ar "Parex bankas" restrukturizāciju. Mēs uzskatām, ka šajā gadījumā ir nepieļaujami novilcināt šo procesu, jo laika kavēšana var novest vienīgi pie tā, ka valsts uz visiem laikiem zaudēs iespēju atgūt nodokļu maksātāju līdzekļus," uzsver Urbanovičs.

Jau vēstīts, ka valdība no diviem starptautisko konsultantu piedāvātajiem "Parex" restrukturizācijas variantiem izvēlējās to, kas paredz labo aktīvu izdalīšanu jaunā uzņēmumā. Šis plāns vēl jāapstiprina Eiropas Komisijā.

Ar starptautisko konsultantu "Nomura" noslēgts līgums par "Parex" restrukturizācijas plāna izstrādi un ieviešanu. Tāpat konsultants organizēs "Parex bankas" un restrukturizācijas rezultātā izveidoto vienību pārdošanu.

Patlaban 76,6% "Parex bankas" akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - ERAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!