Foto: LETA

Sabiedrība par atklātību "Delna" apšauba valdības lēmuma likumību, ar kuru atļauts no Vācijas uzņēmuma "Vitronic GmbH" bez konkursa rīkošanas iegādāties 57 fotoradarus, līdz ar to plānotais fotoradaru iepirkums neatbilst Eiropas Savienības (ES) likumdošanai.

"Delnas" direktors Kristaps Petermanis portālu "Delfi" informēja, ka saskaņā ar Iekšlietu ministrijas (IeM) amatpersonu publiskajiem izteikumiem, Ministru Kabinets 25.septembrī ir pieņēmis lēmumu atļaut iegādāties līdz 57 fotoradariem no Vācijas uzņēmuma, nepiemērojot Publisko iepirkumu likumu. Šajā gadījumā nav saskatāms būtisku valsts drošības interešu apdraudējums Latvijas un ES tiesību izpratnē, taču plānotais fotoradaru iepirkums bez konkursa "Delnas” vērtējumā ir neatbilstošs ES likumdošanai.

To, kādos gadījumos drīkst nepiemērot Publisko iepirkumu likumā paredzēto konkursa procedūru, ir skaidrojis gan Iepirkumu uzraudzības birojs, gan ES Tiesa.

Arī tiesu praksē ir skaidri nostiprināts, ka minēto likuma normu drīkst izmantot tikai tiešām neparedzamu, jeb tā saukto "force majeure" apstākļu gadījumā un tad, kad jāaizsargā valsts noslēpums, tomēr vienmēr rūpīgi jāvērtē, vai nosprausto mērķi nav iespējams sasniegt ar citām publiskā iepirkuma procedūrām, norāda "Delna". Turklāt saimnieciski mērķi nevar būt pamatojums Publiskā iepirkuma likuma procedūru un attiecīgo ES likumu nepiemērošanai.

”Ņemot vērā fotoradaru iepirkuma vēsturi, valdības vēlme izvairīties no godīgas konkurences un labākās cenas iegūšanas ir nepieņemama,” norāda Petermanis.

"Delna" ir nosūtījusi iesniegumus Ministru kabinetam un IeM, pieprasot nekavējoties publiskot Ministru kabineta lēmumu un tā pamatojumu.

Steidzamība pamatojama ar to, ka, iespējams, jau 25.oktobrī beigsies procesuālais termiņš, ja būtu nepieciešams MK lēmumu apstrīdēt tiesā.

Jau ziņots, ka starp valsti un fotoradaru uzstādītāju "V-Traffic” panākta pagaidu vienošanās un patlaban fotoradari darbu uz ceļiem ir atsākuši.

Vienošanās nosaka arī, ka ”V-Traffic" nodrošina vismaz 12 stundu fotoradaru darbu atbilstoši Valsts policijas (VP) norādītajām vietām, izņemot laiku, kad tie objektīvu iemeslu dēļ nav darbspējīgi.

”V -Traffic" apņēmies pastāvīgi izmantot ne mazāk kā 20 fotoradarus. Šobrīd ir noteikts minimālais fotoradaru skaits, jo daļa no tiem atrodas tehniskajā apkopē. No brīža, kad tie ”atgriezīsies ierindā", to skaits palielināsies, skaidro IeM.

Arī pagaidu vienošanās laikā "V-Traffic" par radaru fiksētajiem pārkāpumiem saņems 35% no sodu ieņēmumiem.

Vienošanās paredz arī, ka par katru konstatēto un laikus nenovērsto pārkāpumu VP ir tiesības pieprasīt no ”V-Traffic" līgumsodu 200 latu apmērā. Tāpat VP ir tiesīga izbeigt vienošanos pirms tās darbības termiņa beigām, ja komersants nedēļas laikā pēc policijas rakstiska brīdinājuma nav novērsis vienošanās paredzēto saistību neizpildi.

Vēl VP ir tiesīga jebkurā brīdī vienpusēji izbeigt vienošanos, 10 dienas iepriekš par to paziņojot ”V-Traffic". Vienošanos var izbeigt, arī pusēm savstarpēji vienojoties, skaidro IeM.

Latvijā kopš 28.septembra nedarbojās fotoradari, jo ar uzņēmumu "V-Traffic" izbeigts līgums, taču policija un IeM centās panākt pagaidu vienošanos, lai fotoradari turpinātu fiksēt ātruma pārkāpumus līdz valdība izvērtē iespēju no Vācijas kompānijas ”Vitronic Gmbh" atpirkt 57 fotoradarus - tos, kas fiksēja atļautā ātruma pārsniedzējus līdz līguma laušanai ar "V-Traffic" (agrāk "Vitronic Baltica un partneri").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!