Saeima šodien par Saeimas kārtības ruļļa pārkāpumiem uz sešām sēdēm izslēdza politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) frakcijas deputātu Vladimiru Buzajevu.
Viņš šodien debatēs par Nacionālo bruņoto spēku dalību Irākā vairākkārt pievērsās Latvijas mazākumtautību izglītības reformai un nereaģēja uz Saeimas priekšsēdētājas Ingrīdas Ūdres (ZZS) aizrādījumu runāt tikai par debatējamo jautājumu.

Tādēļ saskaņā ar Kārtības rulli Buzajevam tribīnē tika atslēgts mikrofons un Ūdre viņam vēl deva iespēju pabeigt debates, ja viņš apņemtos runātu par izskatāmo jautājumu. Taču Buzajevs paziņoja: "Es runāju par lietu un turpināšu tālāk par krievu skolu aizstāvības štābu".

Sākotnēji Buzajevs tika izslēgts uz vienu sēdi. Taču, tā kā viņš atteicās pamest parlamenta plenārsēžu zāli, Saeima sodu palielināja, izslēdzot viņu uz sešām sēdēm un viņa nepakļāvības dēļ tika slēgta šodienas sēde. Par Buzajeva izslēgšanu nobalsoja 67 deputāti, 17 bija pret un trīs atturējās.

Buzajevs Saeimas uzliktā soda laikā var piedalīties Saeimas komisiju darbā un iesniegt savus likumdošanas priekšlikumus, taču plenārsēdēs viņš nevarēs atrasties deputātu solā un nevarēs debatēt no Saeimas tribīnes.

Pēc pirmā Saeimas lēmuma izraidīt Buzajevu tikai uz vienu sēdi viņš atteicās pamest zāli un deputāts Jānis Lagzdiņš (TP) ierosināja Buzajevu ar attiecīgu dienestu starpniecību izvest ar varu. Lagzdiņš informēja, ka šādi gadījumi esot daudzkārt notikuši pirmskara Latvijā.

Saeimas sēdes pārtraukumā, kas tika dots, lai Buzajevs varētu pamest zāli, viņš neatstāja savu darba galdu un palika zālē kopā ar frakcijas deputātiem, kas viņu centās uzmundrināt. Deputāts Artis Pabriks (TP) Buzajevam atnesa apelsīnu sulu, bet Tautas saskaņas partijas vadītājs Jānis Jurkāns - ūdeni. Tomēr Buzajevs no abiem dzērieniem atteicās.

Buzajevu pamest zāli mudināja vairāki deputāti, taču viņš palika savā vietā.

PCTVL frakcijas vadītājs Jakovs Pliners sacīja, ka ir anitikonstitucionāli liegt Buzajevam runāt, jo viņu ir ievēlējusi tauta. "Ja šajā zālē tiks apspiesta demokrātija, jums būs kauns visā Eiropā," brīdināja Pliners un aicināja deputātus neizraidīt Buzajevu, jo viņš pārstāv opozīciju, kas esot sabiedrības sanitāre.

Kā žurnālistiem skaidroja Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš, nekādas finansiālas sankcijas Buzajevu neskars un viņš varēs saņemt pilnu deputāta algu.

Šāsdienas sēdē neizskatītie jautājumi tiks skatīti Saeimas ārkārtas sēdē 19.maijā.

Līdzīgs precedents iepriekš notika 6.Saeimas laikā, kad sākotnēji uz vienu, bet vēlāk arī uz sešām sēdēm tika izslēgts deputāts Gundars Valdmanis, kurš koalīcijas padomes deputātus nosauca par "noziedzīgiem elementiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!