Foto: Saeimas administrācija
Ministru prezidenta Valda Dombrovska vadītā valdība otrdien vakarā oficiāli nolika savas pilnvaras, taču turpinās pildīt pienākumus līdz jaunās valdības apstiprināšanai, kas varētu notikt jau trešdien no rīta.

Saeimas prezidijs nolēma trešdienas rītā sasaukt ārkārtas Saeimas sēdi, kurā vispirms deputāta zvērestu varēs nodot Jānis Ādamsons (SC) un Klāvs Olšteins ("Vienotība"), kuri to neizdarīja pirmajā 10. Saeimas sēdē otrdien.

Savukārt uzreiz pēc tam paredzēts balsojums par Dombrovska nākamās valdības apstiprināšanu. Otrdienas vakarā Saeima saņēma oficiālu Valsts prezidenta Valda Zatlera rīkojumu par Dombrovska uzaicināšanu veidot valdību.

Nākamo Dombrovska Ministru kabinetu veidos "Vienotība" un Zaļo un Zemnieku savienība. Trešdien pirms Saeimas sēdes paredzēta svinīga valdības deklarācijas un koalīcijas sadarbības līguma parakstīšana.

Savukārt jaunā valdība uz pirmo sēdi varētu sanāk jau trešdien pēcpusdienā.

Ja Dombrovska jaunā valdība gūs Saeimas uzticību, saskaņā ar šobrīd "Vienotības" piedāvāto modeli tajā par septiņām ministrijām atbildētu "Vienotība", bet sešas ministrijas vadītu ZZS pārstāvji. "Vienotība" jau nosaukusi savus kandidātus: Aizsardzības ministriju varētu vadīt Artis Pabriks, kurš vienlaikus būtu arī Ministru prezidenta biedrs Eiropas Savienības prezidentūras sagatavošanas jautājumos. Ārlietu ministra amatam deleģēts Ģirts Valdis Kristovskis, bet Finanšu ministrijas vadībai – Andris Vilks. Ekonomikas un Iekšlietu ministrijas arī turpmāk vadītu tagadējie ministri – attiecīgi Artis Kampars un Linda Mūrniece. Savukārt Tieslietu ministriju varētu vadīt Aigars Štokenbergs, bet Kultūras ministriju – Sarmīte Ēlerte.

ZZS valde pirmdienas vakarā nolēma Veselības ministrijas vadību uzticēt SIA "Liepājas reģionālā slimnīca" valdes priekšsēdētājam Jurim Bārdziņam, bet labklājības ministres amatam izvirzīt pašreizējo ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāju Ilonu Jurševsku.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadību ZZS vēlas uzticēt ministrijas parlamentārajam sekretāram Rolandam Brokam, bet Satiksmes ministrijas vadību – līdzšinējam labklājības ministram Uldim Augulim. Apvienoto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadību ZZS jau iepriekš plānoja uzticēt vides ministram Raimondam Vējonim, kā arī ļaut zemkopības ministram Jānim Dūklavam turpināt darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!