Foto: F64
Premjers Valdis Dombrovskis (JL) piektdien, tiekoties ar Olimpisko sporta organizāciju vadību, apsolīja parūpēties par Vankūveras olimpiešu un federāciju naudas balvu piešķiršanu pilnā apjomā, kā arī pieļāva iespēju nepiemērot vispārējā līmeņa mērauklu, ja jāizlemj jautājumi par pasaules klases sporta medicīnas speciālistu vai treneru atalgošanu, lai novērstu viņu aizplūšanu no Latvijas.

Ceturtdien Latvijas Nacionālās sporta padomes (NSP) sēdē vairums klātesošo atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto rīkojumu projektu, kas par sasniegumiem Vankūveras olimpiskajās spēlēs rosināja maksimālā apmērā piešķirt naudas balvas sportistiem, treneriem un federācijām. Asi pret šo ierosinājumu iestājās finanšu ministrs Einars Repše (JL), kurš, uzsverot, ka lielākā daļa sportistu apbalvošanai nepieciešamo līdzekļu tiks piešķirti uz valsts deficīta rēķina, sēdē klātesošos vairākkārt aicināja pārskatīt atsevišķu apbalvojumu apmērus.

Pēc sēdes Repše norādīja, ka debates par šo jautājumu valdības līmenī tiks turpinātas un viņš uzturēs Finanšu ministrijas (FM) pozīciju par to, ka naudas balvas federācijām nav jāpiešķir maksimālajā apmērā un sekas šādām debatēm varētu būt neprognozējamas. Tomēr tagad Dombrovskis licis noprast, ka prēmijas būs rosinātajos apjomos.

Sarunas laikā Olimpisko organizāciju vadība īpašu premjera uzmanību vērsa uz sporta centra "Mežaparks" rekonstrukcijas projekta īstenošanas nepieciešamību, lai pilnveidotās Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sporta zinātnes un medicīnas laboratorijas arī turpmāk spētu nodrošināt augstus sporta rezultātus.

 "Šodien tiekamies LOV, jo tieši šeit tiek strādāts ar Latvijas labākajiem atlētiem. Mēs gribētu saprast kā sporta zinātnes un sporta medicīnas iespējas Latvijā izskatīsies tālākā nākotnē. Mūsu vēlme ir saglabāt sasniegto līmeni, bet sportā tas ir iespējams ejot līdzi laikam un attīstoties. Tāpēc 2007.gadā tapa projekts par LOV pilnveidošanu, attīstot modernu, mūsdienu prasībām atbilstošu sporta zinātnes un medicīnas bāzi visaugstāko sporta sasniegumu veicināšanai," premjeru informēja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis, kurš piebilda, ka "gribētos lielāku skaidrību par iespējām attīstīt sporta centra "Mežaparks" rekonstrukcijas projektu, kuram ir radīti visi priekšnoteikumi, lai to virzītu tālāk un sportam nodrošinātu arī turpmāku izaugsmi, ne 2010., ne 2011.gados neprasot neko no valsts budžeta."

Dombrovskis sporta centra "Mežaparks" rekonstrukcijas jautājumā izrādīja sapratni un norādīja uz nepieciešamību LOK sadarbībā ar Izglītības un Finanšu ministrijām tuvākajā laikā viest skaidrību projekta tālākā īstenošanā, sevišķu uzmanību pievēršot naudas plūsmām pa gadiem. Viņš arī rosināja LOK un LOV sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju apsvērt iespējas par Eiropas Savienības fondu finansējuma piesaisti nākotnes projektiem, kas ievērojami paātrinātu projekta īstenošanas gaitu..

Tikšanās laikā tika pārrunāts arī tenisa centra "Lielupe" attīstības projekts, jautājums par Siguldas kamaniņu un bobsleja trases iespējamo attīstību nākotnē, sportā notiekošās strukturālās reformas un citi aktuāli jautājumi, tai skaitā par sportistu naudas balvu piešķiršanu pēc Vankūveras Ziemas Olimpiskajām spēlēm.

Sarunā piedalījās LOK prezidents Aldons Vrubļevskis, ģenerālsekretārs Einars Fogelis, LOV valdes priekšsēdētājs un LSFP prezidents Andris Kalniņš, LOV galvenā ārste Līga Cīrule, kā arī SIA "Sporta centrs "Mežaparks"" valdes loceklis Jānis Rūtens un arhitekts Uldis Mazais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!