Drošības policija (DP) nepieļauj, ka nākamās nedēļas piektdienā - 13.novembrī - varētu notikt plašas protesta akcijas, lai gan šajā dienā ir pārāk daudz sakritību - 13.datums, piektdiena, turklāt Latvijas jaunāko laiku vēsturē lielākās šāda veida nekārtības arī notika 13.datumā, tikai janvārī.

Jau ziņots, ka publiskā telpā internetā iepriekš izskanējusi informācija un komentāri par iespējamām protesta akcijām šajā dienā.

Kā sacīja DP priekšnieka vietnieks Juris Leitietis, pagaidām aicinājums piedalīties masveida nekārtībās nav parādījies, taču situācija varot mainīties katru brīdi. DP pieļauj, ka kāda neliela domubiedru grupiņa šajā dienā varētu mēģināt kaut ko organizēt, bet ne masveidā.

DP būšot gatava iespējamām protesta akcijām, un par to iespējamību ir informēta arī Valsts policija, piebilda Leitietis.

Kā norādīja DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa, DP veic pastāvīgu sociālo un politisko procesu monitoringu, tostarp arī saistībā ar iespējamajām publiskajām aktivitātēm 13.novembrī.

Kā iepriekš, komentējot šo jautājumu, intervijā Latvijas Radio sacīja Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Kažociņš, "šādi jautājumi ir Drošības policijas kompetencē. Tas, ko dara Satversmes aizsardzības birojs, ir pretizlūkošana un situācijas izzināšana ārpus valsts. Iekšēju apdraudējumu novēršana ir Drošības policijas kompetence".

SAB šo informāciju ir piefiksējis, bet tālākās darbības ir DP kompetencē. Kā sacīja Kažociņš, šādos jautājumos SAB un DP darbības nedublējas.

Atgādinot par 13.janvāra notikumiem Vecrīgā, Kažociņš sacīja, ka SAB rīcībā nav nekādas informācijas, ka šo nekārtību provocēšanā un rīkošanā būtu iesaistīti kādas citas valsts specdienesti.

Kažociņš sacīja, ka krīzes apstākļos Latvijā vairāk vajadzētu veicināt tautiešu piederības sajūtu valstij, līdzīgi kā to dara Krievija. "Mums derētu ņemt piemēru no Krievijas, kur daudz līdzekļu tiek tērēti lepnuma attīstīšanai tautiešos, lai veicinātu Krievijas vērtību un kultūras saglabāšanu. Latvijā tas notiek ar Krievijas diasporas palīdzību," sacīja SAB vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!