Foto: F64
Nav iespējams konstatēt avotu baumām par partijas "Visu Latvijai!" (VL) saistību ar "čečenu mafiju" un tās iespējamiem nelikumīgiem ziedojumiem partijai, VL līdzpriekšsēdētāju Imantu Parādnieku informējusi Drošības policija (DP).

Parādnieks, kurš DP un Ģenerālprokuratūru lūdza noskaidrot baumotājus par iespējamiem nelikumīgiem ziedojumiem, ko VL saņēmusi no organizētajā noziedzībā iesaistītiem čečenu tautības cilvēkiem, portālu "Delfi" informēja, ka pārbaude par iesniegumu ir notikusi, jo gan viņš pats, gan otrs VL līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars bija aicināti uz DP.

Dīvaini esot tas, ka pārbaudi par baumu izcelsmi iespējams pabeigt ātrāk nekā pārbaudi par pašu iespējamo nelikumīgo ziedojumu faktu, atzina politiķis. Viņš norāda, ka atbildi uz savu iesniegumu saņēmis jau piektdien, savukārt ziedojumu pārbaudes rezultātus viņš no DP varētu saņemt tikai pirmdien.

Parādnieks atzina, ka DP atbildi nepārsūdzēs, jo "tam nebūs nekādas jēgas". Viņš gan vēl Ģenerālprokuratūras viedokli, kurā bija vērsies ar identisku iesniegumu, taču domā, ka arī šī atbilde būs līdzīga.

Jau vēstīts, ka TV3 raidījums "Nekā personīga" svētdien ziņoja - DP pārbaudē nav apstiprinājusies informācija par to, ka VL finansētu čečenu uzņēmējs Beslans Abdulmuslimovs (tagad – Beslans Krūmiņš). DP rīcībā nav dokumentālu pierādījumu par naudas nodošanu vai saņemšanu, ir tikai aizdomas, ka dažiem partijas VL ziedotājiem nav bijuši legāli ieņēmumi ziedojumu veikšanai. Nav arī pierādījumu, ka šie ziedotāji būtu saistīti ar čečeniem.

DP uzzinājusi, ka Abdulmuslimovs saviem draugiem un paziņām esot plātījies ar lielisku pirkumu - partiju "Visu Latvijai". Viņš esot teicis, ka šogad izdarījis divas labas investīcijas - futbola klubā "Skonto" un partijā "Visu Latvijai". Tomēr, izsaukts uz policiju, čečenu uzņēmējs naudas došanu noliedzis. DP secinājusi, ka pierādījumu par nelegālu čečenu finansējumu nav.

"Pārbaudes ietvaros tika noskaidrots, ka atsevišķu ziedotāju legālie ienākumi nesaskan ar viņu iespējām veikt šai partijai ziedojumus. Tātad šajā daļā attiecīgi tika nosūtīta informācija Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) tālākās pārbaudes veikšanai," atzina DP pārstāve Kristīne Apse - Krūmiņa.

"Nekā personīga" norāda, ka KNAB pārbaudei nosūtīti četri citi partijas finansēšanas ziedojumi. Tie izdarīti pirms vēlēšanām par kopējo summu ap 20 000 latu. Vienu ziedojumu atvēlējis kāds turīgs pensionārs, otru - cienījama mecenāta meita, bet trešo - Eiropas Parlamentā strādājošs politologs. Pārbaudot publiski pieejamos reģistrus, raidījums noskaidroja, ka šiem cilvēkiem nauda tomēr ir.

Jau vēstīts, ka ar paziņojumu par DP uzsākto pārbaudi pašā valdības veidošanas karstumā klajā nāca iekšlietu ministre Linda Mūrniece ("Vineotība").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!