Foto: LETA

Valsts drošības iestāžu vadītāji otrdien ministrus apmācīja, kā rīkoties iespējama apdraudējuma gadījumā, žurnālistiem pēc valdības sēdes slēgtās daļas sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība").

"Mūsu drošības sistēmas veica zināmu ministru apmācību, kā izturēties dažādās situācijas, kas var notikt šeit drošības kontekstā," viņa teica.

Lūgta nosaukt iespējamā apdraudējuma piemērus, Straujuma minēja telefonsarunu drošību.

Premjerministre uzsvēra, ka ministri kopā ar drošības iestāžu pārstāvjiem ilgi apsprieduši pašreizējo situāciju, kā arī nacionālo un starptautisko drošību. Uz valdības sēdes slēgto daļu bija ieradies arī Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Maizītis un Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ("Vienotība").

Jau vēstīts, ka Straujuma pagājušajā nedēļā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu pauda, ka Latvijas drošības iestādes ir gatavas atbildēt uz apdraudējumiem. "Valsts drošības iestādes ir gatavas dažādiem scenārijiem. Mums ir [zināmi] precīzi hibrīdkara elementi. Protams, vienmēr var rasties jauni apdraudējumi - gan informācijas telpā, gan informācijas tehnoloģiju jomā, kā arī dažāda veida provokācijas. Visiem šiem elementiem mūsu drošības iestādes ir gatavas," sacīja Straujuma.

Premjere arī iepriekš izteicās, ka daži hibrīdkara elementi Latvijā jau ir jūtami, piemēram, notiekošais informācijas telpā.

"Mēs jūtam paziņojumus, kas nāk no dažādām Krievijas amatpersonām par cilvēktiesībām Latvijā. Tas ir viens no elementiem. Mūsu drošības iestādes strādā, un es esmu pilnīgi pārliecināta par viņu spēju novērst gan kiberuzbrukumus, gan dažādas provokācijas, kas varētu būt sagaidāmas," teica premjere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!