Datu valsts inspekcija (DVI) ir uzsākusi pārbaudi par portālā "latvietislatvija.com" publiskotajiem sarakstiem ar autovadītājiem, kuru automašīnas aprīkotas ar Krievijas simboliku, un aicina atsaukties cilvēkus, kuru personas dati publiskoti šajā sarakstā, informē portāls "Telegraf.lv".

DVI preses sekretāre Aiga Balode informējusi, ka personas, kas publiskojušas personas datus, jāatrod un jāsauc pie atbildības. Tomēr šim nolūkam DVI nepieciešami arī pašu cietušo iesniegumi, ko iespējams iesniegt inspekcijā gan rakstiski, gan aizpildot īpašu iesnieguma formu DVI mājas lapā.

Savukārt Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) jau veikusi dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu, vai dati nav noplūduši no tās reģistriem. Pārbaudē konstatēts, ka pie noplūdes nav vainojams neviens no CSDD darbiniekiem, taču reģistra dati ir pieejami arī vairāk kā 100 citām institūcijām un iestādēm.

Tāpat šajā lietā iesaistījies arī Tiesībsarga birojs, savukārt Drošības policija jau paziņojusi, ka nesaskata šajā lietā nacionālā naida kurināšanu, tāpēc pārbaudi par to neveiks.

Savukārt partija "Visu Latvijai!" ceturtdien kategoriski noraidīja "Telegraf" iepriekš publiskoto informāciju, ka saraksti izveidoti ar šī politiskā spēka līdzdalību, kā arī apsver iespēju vērsties tiesā pret laikrakstu "Telegraf" par tīšu apmelošanu un nepatiesu ziņu izplatīšanu.

Interneta vietnē "latvietislatvijai.com" šonedēļ publiskots personu saraksts ar nosaukumu "Okupantu autoparks". Tajā iekļautas ziņas par vairāk kā 100 cilvēkiem, tostarp personas dati – vārds, uzvārds, personas kods un adrese, kā arī automašīnu fotogrāfijas.

Savukārt sabiedriskā organizācija "9. maijs.lv" ir lūgusi Valsts policijas priekšniekam Valdim Voinam uzsākt kriminālprocesu par personas datu publicēšanu internetā. "9.maijs.lv" arī aicina tiesībsargājošās institūcijas apturēt šis interneta vietnes darbību. Sabiedriskā organizācija uzskata, ka brīva pieeja šiem datiem rada apdraudējumu sarakstā minētajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!