Foto: LETA
Rīga, 16.janv., LETA. Jūrmalas iepriekšējā atkritumu apsaimniekotāja SIA "Eco Baltia vide" (EBV) jaunajam apsaimniekotājam - personu apvienībai SIA "Jūrmalas namsaimnieks" un UAB "VSA Vilnius" - pārdevusi visus EBV īpašumā esošos konteinerus Jūrmalā, aģentūrai LETA pastāstīja uzņēmuma pārstāve Jana Kralliša.

EBV izpilddirektors Ingus Vilks šādu lēmumu skaidro ar situācijas sarežģītības apzināšanos. "Nodrošināt ar atkritumu konteineriem visu Jūrmalu nakts laikā nav iespējams, un no darbu kavēšanās ciestu vienīgi Jūrmalas iedzīvotāji, par kuriem rūpējāmies pēdējos trīs gadus, - esam nākuši pretī SIA "Jūrmalas namsaimnieks", pārdodot uzņēmumam visus mūsu īpašumā esošos atkritumu konteinerus Jūrmalā," skaidro Vilks.

Vilks arī informēja, ka uzņēmums 6.janvārī vērsās Rīgas rajona administratīvajā tiesā ar lūgumu atzīt (konstatēt) par spēkā neesošu līgumu starp EBV un Jūrmalas pilsētas domi tā nesamērīguma dēļ, kā arī piedzīt no Jūrmalas pilsētas domes par labu EBV ar 2011.gada 3.oktobra publisko pakalpojumu līguma izpildi nodarītos zaudējumus 671 270 eiro apmērā.

Kā ziņots, no šodienas atkritumu apsaimniekošanas pienākumus Jūrmalā veiks personu apvienība SIA "Jūrmalas namsaimnieks" un UAB "VSA Vilnius",  informēja Jūrmalas domē.

Minētā apvienība šos pienākumus Jūrmalā pildīs līdz gada beigām. Tarifs par atkritumu apsaimniekošanu pilsētā līdz gada beigām būs 6,75 eiro par kubikmetru. Vienlaikus pilsētas domē jau ir sākts darbs pie jauna iepirkuma gatavošanas, lai nodrošinātu saimnieciski izdevīgāko atkritumu apsaimniekotāju ilgtermiņā Jūrmalā, sākot no 2016.gada.

Jaunā atkritumu apsaimniekošanas sistēma paredz, ka pakalpojuma saņēmējiem būs tiesības izvēlēties, vai konteinerus iegādāties, izpirkt vai lietot par noteiktu mēneša maksu. Visizplatītākā tilpuma - 240 litru - konteinera lietošanas maksa būs 0,25 līdz 0,50 eiro mēnesī. Tiem pakalpojumu ņēmējiem, kuru īpašumā jau ir atkritumu konteiners, maksa par konteinera lietošanu nebūs jāmaksā.

Jūrmalas dome visiem pilsētas nekustamā īpašuma īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem jau ir nosūtījusi informāciju par jauno atkritumu apsaimniekotāju un līguma pārslēgšanu, kā arī līguma paraugu. Daudzdzīvokļu mājās līgumi katram dzīvoklim nebūs jāpārslēdz atsevišķi - to darīs mājas apsaimniekotājs.

Kā ziņots, Jūrmalas līdzšinējā atkritumu apsaimniekotāja "Eco Baltia vide" pagājušajā gadā esot cietusi vairāk nekā 600 000 eiro lielus zaudējumus, jo Jūrmalas pilsētas dome neesot neko darījusi, lai samazinātu poligonā noglabājamo atkritumu apjomu un svaru, ko pašvaldībai uzliekot vairāki valdības apstiprinātie normatīvie akti. Līdz ar to uzņēmums vēlējās turpināt sadarbību, mainot pašreizējos tarifus. Uzņēmums arī uzsvēra, ka līdz ar 16.janvāri pārstās pildīt atkritumu apsaimniekošanas pienākumus, jo šajā dienā tiks izsmelta līgumcena. Tāpat tas vērsies tiesā pret Jūrmalas pašvaldību par radīto zaudējumu atlīdzināšanu.

Jūrmalas pašvaldība "Eco Baltia videi" līdz 12.janvāra darba dienas beigām bija devusi iespēju vienoties par turpmāko sadarbību, bet vienošanās netika panākta. Pašvaldībā uzsvēra, ka pašreizējā situācijā dome slēgs līgumu ar jaunu apsaimniekotāju. Uzņēmuma pozīciju Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) jau iepriekš dēvēja par "puspatiesībām un klaju publisku šantāžu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!