Foto: F64

Valsts prezidenta bijusī padomniece Elīna Egle ir sarūgtināta, ka pērn palaidusi garām starptautiskā diplomāta karjeru Maskavā, bet darbu Rīgas pilī viņa tēlaini salīdzina ar cietumu.

Intervijā žurnālam "Ir" Egle norāda ka Prezidenta kancelejā ilgāk vairs nevarējusi izturēt un visu pavasari jutusies "kā tāda pils cietumniece".

Egle uzsver, ka no darba aizgāju pēc abpusējas vienošanās. Viņa aiziešanu uztvērusi ar atvieglojumu, jo radies priekšstats, ka Andris Bērziņš vēlas būt nevis "prezidents – tautsaimnieks", bet gan "tautas prezidents", par ko liecinot arī viņa darba kārtība, kurā esot nevis ekonomikas problēmu risināšana, bet jautājumi par to, kurā datumā svinēt Otrā pasaules kara beigu gadadienu vai kā saliedēt sabiedrību.

Egle arī noraida kuluāros izskanējušās versijas, par to, ka arī tas, ka viņai bija jāpamet Rīgas pils, jo bijušas aizdomas par spiegošanu Krievijas labā. "Tas bija vissmieklīgākais, es arī to dzirdēju," saka Egle. Viņa skaidro, ka pagājušā gada sākumā, vēl strādājot Latvijas Darba devēju konfederācijā, piedalījusies atlasē uz vakanto amatu ANO Maskavas reģionālajā birojā un sīvā konkursā uzvarējusi.

"Kopš pagājušā gada maija, kad bija tas trādirīdis ar jaunām partijām, premjera amata kandidātiem, man jau bija uz rokas ANO darba līgums par darba vietu Maskavā," atklāj Egle. Kaut arī jūlijā pieņēmusi piedāvājumu strādāt prezidenta kancelejā, viņa piedāvājumu strādāt Maskavā tobrīd neesot noraidījusi, jo pašai vēl neesot bijis skaidrs, kā sastrādāsies ar prezidentu Bērziņu. "Mans uzstādījums bija tāds - es trīs mēnešus strādāju, un, ja redzu, ka manas idejas neiet uz priekšu vai mums ir kādas nesaskaņas ar prezidentu, es novembrī godīgi, kārtīgi braucu uz Maskavu, veidoju tālāk savu dzīvi un aizmirstu visu savu ideālismu par labiem darbiem, par Latvijas ekonomiku," atklāj Egle.

Tiesa, pēc trīs nostrādātiem mēnešiem Valsts prezidenta kancelejā Egle esot paņēmusi mēnesi ilgu bezalgas atvaļinājumu un devusies uz Maskavu, kur visu mēnesi nostrādājusi ANO reģionālajā birojā. Pati uzskata, ka nekādu pretrunu te nav, jo no darba brīvajā laikā varējusi to darīt. Maskavā Egle pildījusi ANO padomdevējas pienākumus darba devēju organizācijām Krievijā, Baltkrievijā, Azerbaidžānā, Kazahstānā un citās Centrālāzijas un Austrumeiropas valstīs.

Atskatoties uz gada sākumā notikušo kailfoto publiskošanu, Egle uzskata, ka arī tas noticis viņas profesionālās darbības dēļ. Versiju par privātu atriebību viņa izslēgusi. "Tā ir profesionāla lieta, man nebija jābūt [prezidentam] blakus," saka Egle.

Tagad Egle pievērsusies privātam konsultāciju biznesam pašas ģimenes uzņēmumā "Baltic ID" un neslēpj prieku, ka beidzot var darīt to, kas pašai patīk - esot gana nostrādājusi sabiedrības labā. Pārskatāmā nākotnē arī no politikas turēšoties pa gabalu.

"Esmu mazliet par jaunu, lai taisītu krunkas pierē un visus mācītu, kā dzīvot," norāda Egle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!