Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Roberts Zīle (TB/LNNK) ir kļuvis par miljonāru, šodien raksta žurnāls "Nedēļa".
Zīles pēdējā amatpersonas deklarācija liecina, ka viņam ir 77 000 latu parādsaistības un vairāki darījumi, no kuriem apjomīgākā ir kapitāldaļu pārdošana 110 000 latu vērtībā. Politiķa kopējie bezskaidras naudas uzkrājumi nepārsniedz 28 000 latu un 18 000 eiro, skaidrās naudas uzkrājumos deklarēti 2000 latu. Papildus tam deklarācijā minēts 2001.gada izlaiduma "Jeep Wrangler", zeme un vasaras māja Sakas pagastā, kā arī hipotekāri ieķīlāts nekustamais īpašums Jūrmalā, Kāpu ielā.

Tāpat Zīlem pieder 18 100 kapitāldaļas tāda pašā latu nominālvērtībā SIA "Malēnija fonds". Kompānijas administrācijas izmaksas pērn bijušas 806 latu apmērā, zaudējumi - 841 lats, aktīvi šā gada sākumā - nepilni 38 000 latu, pašu kapitāls - nedaudz virs 25 000 latu, strādājošo skaits - viens cilvēks.

SIA "Malēnija fonds", kuras īpašnieki kopš šā gada februāra līdzīgās daļās - pa 33,33% kapitāldaļu - kopā ar Zīli ir arī apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK finansiālais atbalstītājs Aldis Čeksters un politiskajai dzīvei tuvais uzņēmējs Gatis Deksnis, "patiesībā izrādās tikai pirmais posms ievērojamā uzņēmumu ķēdē, kuras otrs gals ļauj visus trīs uzņēmējus droši ierindot Latvijas miljonāru skaitā," raksta izdevums.

Pirms trim gadiem parādījās ziņas par to, ka Zīle ir līdzīpašnieks SIA "Malēnija" un līdz ar to netieši arī divām mazajām hidroelektrostacijām - Variņu HES, kuras īpašniece ir SIA "Ranka Hidro", un Gaujas HES, kuras īpašniece ir SIA "Gaujas hidroelektrostacija".

Abas HES kompānijas darbojas joprojām, un to apgrozījums aug tāpat kā peļņa: SIA "Ranka Hidro" apgrozījums pērn pieaudzis par 50% un sasniedzis 69 000 latu, SIA "Gaujas hidroelektrostacija" - tāpat par 50% līdz gandrīz 49 000 latu. Abu kompāniju peļņa augusi attiecīgi līdz 14 000 un 6 000 latu.

Žurnāls raksta, ka kopš 2001.gada kompāniju īpašnieku vidū notikušas būtiskas pārmaiņas, un vismaz formāli Zīlem ar mazo HES biznesu vairs nav nekādas tiešas saistības - abu lielākā īpašniece gan joprojām ir SIA "Malēnija", taču tās īpašnieks kopš pagājušā gada sākuma ir Čeksters.

Kā rāda Uzņēmumu reģistra un "Lursoft" dati, SIA "Malēnija fonds" ir vienīgā īpašniece mazzināmajai kompānijai SIA "Malēnijas bio enerģija" ar "ne pārāk izteiksmīgiem darbības rezultātiem" - pērn gan gūta peļņa gandrīz 86 000 latu apmērā, taču apgrozījums vispār nav uzrādīts.

"Toties jo nozīmīgāka ir "Malēnijas bio enerģijas" vieta izveidotajā uzņēmumu ķēdītē: tai pieder 85% kapitāldaļu SIA "Baltijas bioenerģijas grupa", kuras atlikušo 15% īpašnieks ir Latvijas miljonāru saraksta dalībnieks Zigmunds Zajančkovskis, kuras pamatkapitāls ir 770 000 latu, taču tikai 6600 latu apgrozījums un gandrīz 125 000 latu zaudējumi pērn.

"Baltijas bioenerģijas grupai", un tātad netieši arī Zīlem, pieder kapitāldaļas veselā virknē kompāniju ar dažādu mērogu un darbības rezultātiem - SIA "Bio enerģija fonds" (100%), SIA "Kurzemes granulas" (33%), SIA "Baltijas bionenerģijas siltums" (100%), SIA "Salas rēdereja" (100%) un SIA "Zemgales granulas" (100%).

Žurnāls kā galveno "Baltijas bioenerģijas grupai" 100% piederošo kompāniju min SIA "Gaujas granulas", kura pēdējā gada laikā ir fantastiski kāpinājusi faktiski visus rādītājus, pirmoreiz iekļūstot laikraksta "Dienas bizness" sadarbībā ar "Lursoft" veidotajā Latvijas 500 lielāko kompāniju sarakstā.

"Gaujas granulu" apgrozījums gada laikā ir pieaudzis no 1,24 līdz 6,17 miljoniem latu, peļņa - no 49 000 līdz 830 000 latu, aktīvi - no 3,68 līdz 4,85 miljoniem latu, bet pašu kapitāls - no 985 000 līdz 1,815 miljoniem latu.

"Izsekojot atpakaļ pa kompāniju ķēdīti, faktiski tas nozīmē, ka Zīlem tāpat kā katram no viņa abiem kompanjoniem pieder pa 28,33% kapitāldaļu "Gaujas granulās". Šim Zīles kapitāldaļu apjomam atbilst 235 000 latu pagājušā gada peļņas un 514 000 latu pašu kapitāla: pārrēķinot šīs summas eiro, mūsu priekšā ir potenciāls Latvijas miljonāru saraksta pārstāvis," raksta "Nedēļa".

Pats Zīle nav vēlējās sniegt komentārus par īpašumu jautājumiem, vien atbildot: "Es neesmu valsts amatpersona atbilstoši Latvijas likumdošanai jau apmēram pusotru gadu un esmu iesniedzis visu nepieciešamo informāciju attiecīgajām iestādēm likumos noteiktā kārtībā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!