Par ieguldījumu Latvijas interešu aizstāvībā Eiropas Savienībā (ES) un finansiāli sabalansētas Eiropas veidošanā, 2005.gada Eiropas cilvēks Latvijā ir Eiropas Parlamenta deputāts Valdis Dombrovskis, informēja projekta vadītājs Māris Noviks.
Aptauja par gada Eiropas cilvēku tiek rīkota kopš 1998.gada, aptaujas mērķis ir noskaidrot cilvēku, kurš aizvadītajā gadā visvairāk tuvinājis Latviju Eiropai un Eiropu Latvijai.

Par Dombrovski pieteicēji raksta: "pateicoties viņa atzītajai profesionalitātei, tika iecelts par ietekmīgo Eiropas Parlamenta ziņotāju par ES budžetu." "Politiķis, kurš veicina, attīsta un stiprina saikni starp Latviju un Eiropu, tādējādi mūs pamana Briselē, bet mēs ar Dombrovska "acīm un ausīm" varam saskatīt Briselē notiekošo!" " Dombrovskis ir aizstāvējis Latvijas intereses saistībā ar ES Finanšu perspektīvu (ES budžetu) 2007.-2013. gadam, Laval lietā, datorpatentu direktīvā un solidaritātes fondā, ir ar tādu morālo un ētisko stāju, par kuru nav jākaunas, bet ar kuru varam lepoties."

Dombrovskis ir dzimis 1971.gada 5. augustā. Kopš 2004. gada 12. jūnija Dombrovskis strādā Eiropas Parlamenta ietekmīgākā politiskā spēka Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) un Eiropas demokrātu grupas (EPP/ED) deputāts, kā arī deputāts Budžeta komitejā un aizvietotājs Budžeta kontroles komitejā, Ekonomikas un monetāro lietu komitejā, un Pagaidu komitejā saistībā ar paplašinātas Eiropas Savienības politikas uzdevumiem un budžeta līdzekļiem no 2007. gada līdz 2013. gadam. Dombrovskis strādā arī vairākās EP delegācijās un ir Baltijas Eiropas intergrupas pārstāvis.

Izglītību Dombrovskis ir ieguvis Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un matemātikas fakultātē un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierekonomikas fakultātē, 1993. gadā iegūstot fizikas bakalaura grādu, 1995. gadā – inženierzinātņu bakalaura grādu ekonomikā un 1996. gadā – maģistra grādu fizikā. No 1997. līdz 1998. gadam ar teicamām sekmēm Dombrovskis ir studējis doktorantūrā Merilendas Universitātes Elektrotehnikas fakultātē.

No 2002. gada Dombrovskis ir partijas Jaunais laiks biedrs un valdes loceklis. No 2002. līdz 2004.gadam Dombrovskis ir bijis Latvijas finanšu ministrs un LR 8.Saeimas deputāts, kā arī novērotājs Eiropas Savienības Ministru Padomē.

2004.gadā par Eiropas cilvēku Latvijā kļuva Eiropas Parlamenta deputāts Georgs Andrejevs, 2003.gadā futbolists Māris Verpakovskis, 2002.gadā - dziedātāja Marija Naumova. 2001.gadā titulu ieguva Valsts Prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, 2000.gadā – mūziķis Renārs Kaupers un grupa "Prāta Vētra", 1999. gadā politiķis Valdis Birkavs, bet 1998.gadā zinātnieks un publicists Eduards Bruno Deksnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!