Foto: Publicitātes foto
Pirmdien savas vizītes Latvijā ietvaros Eiropas Komisijas nodarbinātības, sociālo lietu un integrācijas komisārs Lāslo Andors viesojās Latvijas Darba devēju konfederācijā (LDDK), lai pārrunātu sociālā dialoga un nodarbinātības aktualitātes Latvijā. Galvenie vizītes laikā apspriestie jautājumi skāra gan nodarbinātības veicināšanas iespējas, gan brīva darbaspēka kustību Eiropas Savienībā, kā arī šī procesa ietekmi uz valstīm, no kurām strādājošie aizplūst, un iespējamajiem risinājumiem šī jautājuma kontekstā.

Darba devēju un arodbiedrību pārstāvji ar komisāru pārrunāja pārdomātas un prognozējamas nodokļu politikas lomu nodarbinātības un sociālās vienlīdzības jautājumu risināšanā. Tostarp LDDK ar komisāru pārsprieda darba devēju pozīciju par nepieciešamību iepriekš plānotajā apjomā mazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, kas patlaban ir būtisks jautājums uzņēmējdarbības un nodarbinātības kontekstā.

EK nodarbinātības, sociālo lietu un integrācijas komisārs Lāslo Andors: "Eiropas Komisijas prasība ir nepieciešamība mazināt darbaspēka nodokļu slogu, lai veicinātu darbaspēka pieprasījumu. Kā to panākt, ir katras dalībvalsts pašas ziņā, un Latvijai saskaņā ar tās ekonomikas rādītājiem ir visas iespējas to īstenot."

"Komisārs apstiprināja to, par ko esam līdz šim iestājušies nacionālā līmenī, - darbaspēka nodokļu slogs ir jāsamazina, un tas ir viens no būtiskākajiem soļiem, kā pakāpeniski panākt uzņēmējdarbības uzplaukumu, kas savukārt ir nozīmīgs solis valsts labklājības un iedzīvotāju sociālās vienlīdzības veidošanā," saka LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone. "Esam gandarīti par komisāra atziņu, ka Latvijai tās iepriekšējos gados īstenotās stingrās fiskālās politikas dēļ šodien ir visas iespējas mazināt darbaspēka nodokļu slogu, un sagaidām atbilstošu valdības rīcību, plānojot nākamā gada valsts budžetu."

Diskusijas gaitā tika pārrunātas arī jaunatnes bezdarba mazināšanas iespējas un izglītības reformu īstenošanas gaita, kā arī atbalsta instrumenti inovatīviem uzņēmumiem.

ES komisārs Andors tika iepazīstināts ar sociālā dialoga attīstību Latvijā pēdējo 20 gadu laikā, kā arī ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu sociālo partneru īstenotajām aktivitātēm sociālā dialoga veicināšanā un nodarbinātības jautājumu risināšanā. Tāpat vizītes ietvaros tika apspriests sociālo partneru ieguldījums, gatavojoties Latvijas prezidentūrai ES 2015.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!