Eiropas Komisija (EK) trešdien ierosinājusi jaunu Eiropas Savienības (ES) pārmitināšanas regulējumu, lai nodrošinātu sakārtotas un drošas iespējas nokļūt Eiropā personām, kurām ir vajadzīga starptautiskā aizsardzība. Tostarp regulējums paredz, ka dalībvalstis, izmitinot patvēruma meklētājus, saņems jaunu papildu finansējumu.

EK no ES budžeta dalībvalstīm varētu piešķirt 10 000 eiro par katru pārmitināto personu, minēts trešdien izplatītajā paziņojumā.

Finansējums neattiektos uz bēgļiem, kas jau atrodas Eiropas Savienībā vai nometnēs Turcijā, kur jau tiek īstenoti sadarbības mehānismi ar ES. Finansējums būtu attiecināms uz bēgļiem, kurus ES dalībvalstis apņemtos uzņemt no trešajām valstīm.

Ierosinājums vēl jāapstiprina Eiropas Parlamentam un Eiropas Savienības Padomei.

Līdzekļi ieplānoti no ES Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda (AMIF) naudas. Pārmitināšana, ko veic ārpus ES pārmitināšanas regulējuma, nesaņemtu finansiālu atbalstu.

"Šodienas priekšlikums ir nozīmīgs posms mūsu centienos piedāvāt likumīgas iespējas, lai ļautu grūtībās nonākušajiem cilvēkiem droši nokļūt Eiropas Savienībā un saņemt aizsardzību. Šis priekšlikums ir daļa no lielāka mērķa, proti, nodrošināt to, ka aizsardzība tiek piedāvāta tiem, kam tā ir vajadzīga, samazināt neatbilstīgas migrācijas stimulus, kā arī aizsargāt migrantus pret ekspluatāciju no kontrabandas tīklu organizatoru puses un aizsargāt viņus no bīstamiem ceļojumiem uz Eiropu," trešdien sacījis migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisārs Dimitris Avramopuls.

"Izveidojot pastāvīgu regulējumu ar savstarpēji saskaņotu kārtību, mēs varam nodrošināt ātrākas procedūras, kas mums ļaus pakāpeniski palielināt mūsu kopējās saistības pārmitināšanas jomā. Cenšoties slēgt neatbilstīgus migrācijas ceļus, ES tādējādi rada patiesi likumīgu migrācijas iespēju."

Saskaņā ar līgumiem pievienotajiem protokoliem, Apvienotā Karaliste un Īrija var piedalīties ierosinātās regulas īstenošanā, ja vien tās to vēlas. Dānija nepiedalās šīs regulas pieņemšanā, un Dānijai šī regula nav saistoša un nav jāpiemēro. Portāls "Delfi" jau vēstījis, ka minētājām trim valstīm ir atšķirīgi ES pievienošanās līgumi, kas tām piemēro īpašu statusu, un atsevišķos jautājumos ļauj nepiemērot kopējos ES nosacījumus.

Vēstīts, ka Eiropas Komisija 2015. gada 8. jūnijā nāca klajā ar ieteikumu par bēgļu pārmitināšanu ES dalībvalstīs jeb tā dēvēto ES brīvprātīgo kvotu sistēmu, pēc tam 2015. gada 20. jūlijā tika pieņemti ES Padomē sanākušo dalībvalstu valdību pārstāvju secinājumi par 22 504 personu, kurām nepārprotami nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārmitināšanu.

No minētajiem 22 504 cilvēkiem Latvija piekrita uzņemt 250 personas, savukārt vēlāk apņēmās uzņemt vēl 526 bēgļus.

Ziņots, ka pēc jaunākajiem ANO datiem šobrīd pasaulē bēgļu gaitās atrodas aptuveni 65 miljoni cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!