Foto: LETA

Ekonomikas policijas šefa Gata Gudermaņa firma šogad ieguvusi valsts pasūtījumus nelegālo cigarešu iznīcināšanai, liekot uzdot daudz jautājumus par kontrabandas apkarotāja līdzdalība biznesā, kas saistīts ar viņa tiešās atbildības jomu, ceturtdien raksta žurnāls "Ir".

Arī iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (V) tas "nešķiet O.K.", taču Gudermaņa saites valdošajās aprindās ir gana ciešas, lai policijas vadītājs pat necenstos izskaidrot, kā viņa ģimene tikusi pie turības - tā esot viņa privāta lieta, norāda žurnāls.

Patlaban divas augstas iekšlietu sistēmas amatpersonas tieši vai pastarpināti pašas ir iesaistītas konfiscētās kontrabandas preču iznīcināšanas biznesā. Tie ir Gudermanis un bijušais Valsts policijas galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Rauls Kviesītis, kas šobrīd ir Valsts policijas koledžas direktors, bet no 2003. līdz 2009.gadam vadīja Ekonomikas policiju, noskaidrojis žurnāls.

Abi 2007.gadā tieši vai pastarpināti kļuvuši par līdzīpašniekiem divos uzņēmumos, kas reģistrēti Vangažos - atkritumu pārstrādes firmās "Regreen" un "Entalpija". Gudermanis kapitāldaļas reģistrējis neslēpjoties, uz sava vārda, savukārt Kviesīšu ģimeni firmā pārstāv Raula dzīvesbiedre Kristīne.

Gudermanis vienīgais piekritis žurnālam par savu biznesu runāt, taču to, kas izteicis piedāvājumu iegādāties daļas un cik par tām samaksājis, neatklāj. Viņa deklarācijā par 2007.gadu pieejamā informācija liecina - kādas kapitāldaļas iegādājies par 24 000 latu, par tikpat kādas daļas arī pārdevis tālāk, bet sīkākus komentārus sniegt viņš nevēlas. "Lursoft" informācija liecina, ka Gudermanis un Kviesīte joprojām kopš 2007.gada ir "Regreen" īpašnieki, savukārt drīz pēc Entalpijas daļu nopirkšanas tās visas pārreģistrētas uz "Regreen". Kviesīša deklarācijā par to nekas nav lasāms, jo daļas oficiāli pieder sievai. Kviesītis arī neatrada laiku par savu ģimenes biznesu atbildēt uz "Ir" jautājumiem.

Patlaban "Entalpija" ar panākumiem startē valsts iepirkuma konkursos. Firma jūlijā uzvarējusi nelielā Valsts nekustamo īpašumu aģentūras iepirkumā par dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu iznīcināšanu 21 000 eiro apmērā, bet jūnijā bija viena no uzvarētājām Nodrošinājuma valsts aģentūras iepirkumā par kontrabandas cigarešu iznīcināšanu 69 950 eiro apmērā.

Kā liecinot deklarācija, sieva 2005.gadā Gudermanim uzdāvinājusi 41 000 latu, 2006.gadā - 34 250 latus, 2007.gadā - 94 000 latu. Viņš sievas dāvinājumus nevēlas komentēt, bet uzņēmumu reģistra informācija neliecina, ka Inese Gudermane pelnītu biznesā, būtu īpašniece vai amatpersona kādā uzņēmumā, deviņdesmitajos gados viņa kādā firmā strādājusi par grāmatvedi, secina žurnāls.

Ienākumi no dzīvesbiedres dāvinājumiem nav vienīgie, ko saņēmis Gudermanis. Kā liecinot 2009.gada deklarācija, viņš saņēmis arī 60 368 eiro no Igaunijas uzņēmuma "Velveren OU", kurš šajā gadā kļuva par lielāko līdzīpašnieku firmā "Regreen". Kā "Ir" noskaidroja Igaunijas reģistrā, arī šī firma reālu saimniecisko darbību neveic un vienīgais tās īpašnieks un amatpersona ir kāds Vladimirs Zommers, bet e-pasts un telefons reģistrēts Latvijā.

Ētisku problēmu tajā, ka kontrabandas apkarotājs iesaistīts kontrabandas iznīcināšanas biznesā gatavs atzīt arī iekšlietu ministrs Kozlovskis.

"Man šķiet, ka tas nav O.K. Es esmu darījis, ko es varu izdarīt. Dotajā brīdī mēs zinām, ka viņš [Gudermanis] nav noslēpies - ja viņš to vēlētos, viņš varēja tur neparadīties vispār," saka iekšlietu ministrs Kozlovskis, norādot, ka formāla likumpārkāpuma nav. Iekšlietu ministrs arī pieprasījis statistikas datus, kas neuzrādot jebkādas būtiskas izmaiņas kontrabandas izņemšanas datos, līdz ar to - "tur nav vairs ko piebilst. Šis konkrētais gadījums nav mēraukla, lai viņam [Gudermanim] šis amats būtu jāatstāj," sacījis ministrs.

Pēc Kozlovska teiktā, izmaiņas struktūrvienību vadībā ir policijas priekšnieka, nevis ministra kompetencē un noliedz, ka Gudermaņa atrašanos amatā sekmējušas Ekonomikas policijas šefa labās attiecības ar "Vienotības" priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas dzīvesbiedru Jāni. Šo draudzību neslēpj arī Gudermanis, skaidrojot, ka ar Jāni Āboltiņu esot pazīstami jau vairāk nekā desmit gadus, abu ģimenēm ir kopīgi draugi, taču žurnālam "Ir" uzsver: "es savu pazīšanos neesmu nekādā veidā pozicionējis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!