Foto: DELFI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) reorganizācijas rezultāts ir tikai mākslīga administrācijas aparāta palielināšana un pašvaldību sektora atstāšana pabērna lomā, uzskata bijušais reģionālās attīstības ministrs Edgars Zalāns un bijušais VARAM vadītājs Raimonds Vējonis (ZZS), ziņo "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vecākais padomnieks Māris Pūķis laikrakstam paudis, ka "pati par sevi šī ideja [par VARAM reorganizāciju] nav slikta, jo tiek samazināta ministrijas pārvalde". Viņam gan radās šaubas, vai galu galā štati netiek par daudz saīsināti, jo, cik viņam esot zināms, no ministrijas jau aizgājuši daži vērtīgi cilvēki. "Ja mēs tiešām redzētu ko traģisku, tad iejauktos. Šobrīd ieturam neitralitāti," norādījis LPS pārstāvis.

Savukārt bijušais Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) valsts sekretāra vietnieks Artis Stucka uzskata, ka pašlaik nav skaidrs, kāds ir ieguvums no reformas.

Arī RAPLM eksministrs Edgars Zalāns nesaskata īpašu pamatojumu "cilvēku mainīšanai ar vietām". Bijušais vides ministrs Raimonds Vējonis šobrīd notiekošo dēvē par administratīvā aparāta uzaudzēšanu, kas neatbilst Ministru kabineta noteikumiem par labas pārvaldības principiem. Turklāt cilvēku pārvietošana un atbrīvošana no amatiem nevis saliedē, bet grauj labo iedibināto sistēmu.

Zalāns uzskata, ka daudz svarīgāk būtu panākt balansu starp vides un pašvaldību jautājumiem.

Stucka uzsvēris, ka "pašvaldību jomā ir ļoti daudz darba un tā būtu pelnījusi vienu valsts sekretāra vietnieku. Bet, tā kā ministra kungam nav izpratnes par šo jautājumu, viņš to atstāj novārtā. Tad nu galvenais uzsvars likts uz IT nozari, no kurienes ministrs nāk". Stucka domā, ka ministrijai pietrūkst kapacitātes, it sevišķi – vietvaru finanšu lietās, norādot, ka uz tām jāskatās nevis kā grāmatvedim, bet kā plānotājam.

Viņam rodoties iespaids, ka ministrija par reformu objektu izvēlēta tikai tādēļ, lai radītu efektīvu pārmaiņu iespaidu. "Ministrijas ierēdņi jau neko daudz pretī nesacīs – ja reformē, tad reformē. Plašāk pieķerties – to neuzdrošinās," ironizējis bijušais RAPLM ierēdnis.

Jau vēstīts, ka VARAM reorganizācijas pirmajā posmā izraudzīti četri valsts sekretāra vietnieki - divi ir no VARAM: Ilona Raugze, kura kūrēs reģionālās attīstības jautājumus, un vides aizsardzības speciālists Jurijs Spiridonovs, no malas nākuši Dace Grūberte, ES fondu lietu pārzinātāja, un Arnis Daugulis, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomas vadītājs. Visi četri ir pakārtoti valsts sekretāram, no Finanšu ministrijas atrotējušajam Aleksandram Antonovam. Tālākās izmaiņas esot šo amatpersonu uzdevumu sarakstā, informē ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!