Saskaņā ar ceturtdien parakstīto līgumu Igaunijas vadošais mediju koncerns "Ekspress Grupp" iegādājas mediju uzņēmumu "Delfi", kuram pieder interneta portāli Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Ukrainā. Līdz ar šo pirkumu "Ekspress Grupp" kļūst par ātri augošā interneta reklāmas tirgus līderi visās trijās Baltijas valstīs.
"Ar šodienas lielo darījumu "Ekspress Grupp" Baltijas valstīs kļūst par tirgus līderi Eiropas visātrāk augošajā nozarē – Interneta reklāmas tirgū – un vienlaikus ieiet arī Ukrainas tirgū," norāda "Ekspress Grupp" lielākais īpašnieks Hanss H. Luiks, uzsverot, ka, "ņemot vērā "Delfi" ievērojami spēcīgāko pozīciju Latvijā un Lietuvā, grupa tādējādi iegūst stabilāku pamatu turpmākās paplašināšanās procesam citās Baltijas valstīs".

"Gan jau mūsu izdevniecību vietējās mājas lapas ar "Delfi" palīdzību atradīs jaunus lasītājus. Akciju publiskā piedāvājuma gaitā apsolījām paplašināt "Ekspress Grupp" darbību Baltijas valstīs un Internetā un tagad pildām šo solījumu," saka Luiks.

"Delfi ir lielākais un vienlaikus arī vienīgais jauno mediju uzņēmums, kas darbojas visās Baltijas valstīs un šādā pašā pozīcijā par prieku mūsu 6000 akcionāru tagad atradīsies arī Ekspress Grupp. Veiksmīgus biznesus turpmāk negribētos turēt ciet tikai Baltijas jūras austrumu krastā," uzskata Luiks.

"Delfi" pirkuma cena ir 54,05 miljoni eiro. Darījums tiek finansēts ar "Ekspress Grupp" akciju publiskā piedāvājuma gaitā piesaistītajiem līdzekļiem un bankas aizdevumu. Darījuma spēkā stāšanās priekšnoteikums ir attiecīgs konkurences pārvaldes lēmums.

Pēc "Ekspress Grupp" valdes priekšsēdētāja Prīta Leito vārdiem "Delfi" šī gada apgrozījuma prognoze ir 115 miljoni Igaunijas kronu un plānotā darbības peļņa – 42 miljoni kronu. Firma prognozē 30% apgrozījuma pieaugumu un 35-40% pieauguma saglabāšanos nākamajos gados. "Līdz ar "Delfi" iegādi līdzšinējā tradicionālā mediju firma kļūs par uzņēmumu, kurā turpat 13% grupas apgrozījuma un 30% grupas peļņas sāks nākt no Interneta," norādīja Leito. ""Ekspress Grupp" kļūs par Baltijas valstu spēcīgāko interneta firmu un vismūsdienīgāko mediju koncernu. Mēs priecājamies piesaistīt "Delfi" cilvēkus, kas ir visprofesionālākā komanda Interneta jomā šajā reģionā".

"Delfi" Latvijas vadītājs Juris Mendziņš pavēstīja, ka "Ekspress Grupp" sastāvā turpmāko plānu realizācijas nostiprināšanai nostiprināsies arī "Delfi" portālu mediju aizmugure. "Esam ļoti apmierināti, jo pirmo reizi Latvijas "Delfi" vēsturē kļūsim par daļu no mediju grupas, kas galvenokārt nodarbojas ar izdevējdarbību. Tādējādi ceram uz labu sadarbību un pieredzes apmaiņu, attīstot kopīgu darbības stratēģiju turpmāk," uzskata Mendziņš.

"Delfi" pašreizējā īpašnieka "Interinfo" valdes priekšsēdētājs Magnuss Sonnorps izceļ "Delfi" fenomenālo attīstību pēdējo triju ar pusi gadu laikā: ""Ekspress Grupp" ir ļoti labas pozīcijas, lai vēl vairāk paātrinātu "Delfi" attīstību nākotnē." Sonnorps piebilda, ka sākotnēji īpašniekiem bija plāns 2008.gadā pārdot "Delfi" izsolē, taču "Ekspress Grupp" piedāvājums un laba stratēģiskā saderība starp abiem uzņēmumiem pārliecināja viņus pieņemt piedāvājumu.

A/s "Delfi" pārvalda septiņus interneta portālus: portālus igauņu, latviešu un krievu valodās Igaunijā un Latvijā (www.delfi.ee, rus.delfi.ee, delfi.lv un rus.delfi.lv), divus portālus Lietuvā (delfi.lt un centras.lt) un jaunumu portālu Ukrainā (www.delfi.ua). "Delfi" grupas pārdošanas ieņēmumi 2006.gadā sasniedza 90,2 miljonus Igaunijas kronu. 2006.gada beigās "Delfi" lietotāju skaits Baltijas valstīs sasniedza 1,8 miljonus un dienā "Delfi" interneta lapas apmeklē turpat 700 000 cilvēku. Grupas portālu tirgus daļa Baltijas valstu interneta reklāmas tirgū pēc "Delfi" ziņām tiek vērtēta 45-48 procentu apmērā. "Delfi" portāls darbojas caur trim vietējiem uzņēmumiem, pa vienam katrā Baltijas valstī.

"Ekspress Grupp" (www.egrupp.ee) ir mediju koncerns, kura izstrādājumus patērē vairāk nekā 60% Igaunijas iedzīvotāju. Grupā kā meitas uzņēmumi ietilpst "Eesti Ekspressi Kirjastuse AS", "Rahva Raamat AS", "AS Printall", AS "Ekspress Hotline" ar meitas uzņēmumiem "Ekspress Leidyba" un "Ekspress Internet". Saistīto uzņēmumu skaitā ietilpst "Eesti Päevalehe AS", "AS SL Õhtuleht", "AS Ajakirjade Kirjastus", "AS Express Post", "Netikuulutused", "AS Linnaleht" un "Medipresa. Ekspress Grupp" ir noslēgusi priekšlīgumu par laikraksta "Maaleht" akciju iegādi. "Ekspress Grupp" 2006.gada apgrozījums bija 929 miljoni kronu un tīrā peļņa 94 miljoni kronu. Grupa dod darbu turpat 2000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!