Foto: LETA
Pirmajā tautas skaitīšanas posmā, kas noslēdzās sestdien, elektroniski tautas skaitīšanas anketas aizpildījuši vairāk nekā 650 000 iedzīvotāju, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

CSP rīcībā ir informācija par vairāk nekā 650 000 iedzīvotāju, tomēr šī informācija vēl jāprecizē – šonedēļ CSP apzinās tās personas, kuras saskaitītas vairākas reizes, kā arī precizētas tās adreses, uz kurām skaitītājiem nebūs jāiet.

Ja tautas skaitīšanas veidlapa nav aizpildīta par visiem mājsaimniecības locekļiem, skaitītājs apmeklēs konkrēto adresi un aptaujās pārējos mājsaimniecības locekļus. Izmantojot CSP rīcībā esošo administratīvi reģistru datus, pārvalde izvērtēsi arī tautas skaitīšanas anketās iekļautās informācijas kvalitāti. Ja tiks atklātas būtiskas nepilnības, lūgsim skaitītājus precizēt sniegto informāciju.

Tautas skaitīšanas otrais posms sāksies 17. martā un ilgs līdz 31. maijam. Šajā laikā iedzīvotājus CSP uzdevumā apmeklēs sadarbības partnera - socioloģisko pētījumu kompānijas "GFK Custom Research Baltic" tautas skaitītāji. Ikvienam tautas skaitītājam būs apliecība, īpaša datorsoma ar tautas skaitīšanas logo un kārtas numuru.

Lai pārliecinātos un noskaidrotu tautas skaitītāja identitāti, iedzīvotāji var zvanīt uz bezmaksas tālruņa numuru 80000777, nosaucot skaitītāja vārdu, uzvārdu, savu dzīvesvietu un uz datorsomas redzamo skaitītāja numuru. Ja iedzīvotājiem tomēr rodas papildu šaubas, par to jāinformē CSP darbinieki, kuri sazināsies ar konkrēto skaitītāju, kuram ir izveidota tikai viņam zināma viņa identitāti apstiprinoša parole.

Jau ziņots, ka 1.martā sākās tautas skaitīšana, kas ir pirmā kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā. Pagaidām saskaitīties var tikai internetā, bet tautas skaitītāji pie cilvēkiem uz mājām sāks doties 17.martā.

Taču tautas skaitīšana neiesākās gludi - trešdien portāls "Delfi" atklāja, ka, internetā iegūstot citu cilvēku personu kodus un pases numurus, iespējams iekļūt viņu aizpildītajās tautas skaitīšanas elektroniskās versijas anketās, kā arī izmainīt tajās esošos datus.

Pēc vairākām stundām Datu valsts inspekcija uz laiku lika pārtraukt tautas skaitīšanu internetā, savukārt Ekonomikas ministrija nolēma izvērtēt CSP vadības atbildību, ierosinot dienesta pārbaudi. CSP pēc Datu valsts inspekcijas norādēm liegusi pieeju jau aizpildītajām anketām un slēdza iespēju aizpildīt anketas, izmantojot pases numuru un personas kodu kā identifikatoru.

Savukārt ekonomikas ministrs Artis Kampars (V) nolēmis uzsākt disciplinārlietas pret atbildīgajām Centrālajā statistikas pārvaldes amatpersonām, kas pieļāvušas datu drošības "caurumu" elektroniskajā tautas skaitīšanā, - par sadarbību ar ārpakalpojumu sniedzējiem sistēmas izstrādē un ieviešanā atbildīgo priekšnieka vietnieku Norbertu Tāleru un Informācijas sistēmas drošības pārvaldnieku Kristapu Miļevski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!