Foto: F64
Eiropas Padomes dibinātā institūcija Eiropas Komisija pret rasismu un neiecietību (ECRI) pauž bažas par 16.marta un 1.jūlija notikumu pieminēšanu Latvijā un aicina aizliegt visu veidu pulcēšanos vai gājienus, kuros jebkādā veidā tiktu attaisnots nacisms.

"ECRI pauž bažas par atsevišķu publisku pasākumu sankcionēšanu, lai pieminētu divus notikumus, kā arī par varas iestāžu reakciju šajā saistībā," teikts ziņojumā.

Pirmais notikums ir leģionāru ("karavīru, kuri cīnījās "Waffen SS" latviešu vienībā") ikgadēja pulcēšanās 16.marta piemiņas pasākumā Rīgas centrā.

"Attiecībā uz šo jautājumu ECRI ir žēl, ka 2010.gada pavasarī Administratīvā apgabaltiesa noraidīja Rīgas domes lēmumu, kas aizliedza šo gājienu. Turklāt ECRI ir noraizējusies, ka Latvijas Saeimas priekšsēdētājs ir publiski paudis nožēlu par pasākuma aizliegšanu un daži deputāti ir balsojuši par to, lai atjaunotu 16.martu kā atceres dienu. Arī bijušais ārlietu ministrs nav nosodījis gājienu, paziņojot, ka, gluži pretēji, nav nekā slikta apstāklī, ka bijušie karavīri pulcējas, lai pieminētu bojāgājušos armijas biedrus, un jebkādi centieni raksturot šo pasākumu kā nacisma slavināšanu ir pilnībā nepieņemami," teikts ziņojumā.

Vienlaikus ECRI pauž saprati, ka daļā Latvijas sabiedrības valda viedoklis, ka leģionāri necīnījās par nacismu, bet gan par to, lai atjaunotu Latvijas suverenitāti pirms Padomju okupācijas, viņi nepastrādāja zvērības pret ebrejiem. Ir arī zināms ‒ lai gan daudzi leģionam pievienojās brīvprātīgi, daudzi tika iesaukti.

"Tomēr ECRI ir jāpauž savas bažas par jebkuriem centieniem attaisnot karošanu "Waffen SS" sastāvā un sadarbošanos ar nacistiem, jo citādi pastāv risks kurināt rasismu, ksenofobiju, antisemītismu un neiecietību," uzsvērts ziņojumā.

Attiecībā uz otru notikumu ECRI, no vienas puses, pauž sašutumu par tiesu institūciju izsniegtu atļauju pasākumam, kura laikā tiek svinēta nacisma okupācija Rīgā 1.jūlijā. No otras puses, ECRI ir gandarīta, ka šā pasākuma galvenais organizētājs tika aizturēts un nopratināts, un tika sākta kriminālizmeklēšana saistībā ar nacistu noziegumu slavināšanu.

ECRI rekomendē Latvijas varas iestādēm nosodīt jebkādus centienus pieminēt personas, kuras cīnījušās "Waffen SS" sastāvā un sadarbojušās ar nacistiem. ECRI arī rekomendē varas iestādēm aizliegt visu veidu pulcēšanos vai gājienus, kuros jebkādā veidā tiktu attaisnots nacisms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!