Foto: DELFI

Izpētot vairāku Finanšu policijas pārvaldē strādājošo deklarācijas, LTV raidījums "de facto" atklājis, ka vecākais izmeklētājs Roberts Dirnēns no mātes – skolotājas saņēmis gandrīz pusmiljonu eiro vērtu mantojumu, tai skaitā arī skaidru naudu.

Dirnēna māte strādājusi par skolotāju Jelgavā. Sieviete saviem diviem dēliem – Robertam Dirnēnam un Kasparam Aleksandrovam – atstājusi ievērojamu mantojumu, tostarp 550 tūkstošus ASV dolāru skaidrā naudā. Finanšu policists savā 2014. gada valsts amatpersonas deklarācijā norādījis, ka viņa mantojuma tiesa kopumā ir 444 985 eiro, ieskaitot īpašumus un daļu no skaidrās naudas, ko glabājusi māte.

Dirnēna alga pērn vidēji mēnesī bija ap 800 eiro pēc nodokļu nomaksas. Saskaņā ar raidījuma vēstīto viņa gada deklarācijas uzrāda, ka viņš glabā skaidru naudu – aptuveni piecas reizes lielāku nekā paša gada atlīdzību.

Publiski pieejamie dati liecina, ka Dirnēns mantojumā saņemto zemesgabalu Garkalnē netālu no Sunīšu ezera par nepilniem 200 000 eiro pārdevis savam 23 gadus vecajam dēlam Robijam. Raidījums vēsta, ka tēvs jaunietim arī atdevis daļu no mantotās skaidrās naudas – 100 000 eiro, kas ieguldīti firmā "S.D.D.Group", kas pieder finanšu policista dēlam un vēl divām viņa vienaudzēm no Ozolniekiem. Jauniešu bizness – kokmateriālu un būvmateriālu vairumtirdzniecības starpnieku darbība.

Jau otrajā gadā pēc nodibināšanas uzņēmums, kurā reāli strādā divi cilvēki, sasniedzas 1,25 miljonus eiro lielu apgrozījumu, bet tīrā peļņa gada laikā lēšama 20 tūkstošu eiro apmērā.

Aizvadītā gada nogalē, kad par Dirnēnu sāka interesēties arī "de facto", viņš no darba finanšu policijā aizgāja.

Dirnēna dēlam pieder arī vairāki citi īpašumi, piemēram, dažas dienas pēc pilngadības sasniegšanas viņš iegādājies palielu zemesgabalu Rīgā un dzīvokli jaunajā projektā Ozolniekos, ar ko gan bez tēva ziņas nedrīkst rīkoties. Savukārt pirms diviem gadiem viņš ticis pie dzīvokļa jaunā projekta mājā Imantā, vēsta raidījums.

Saskaņā ar Roberta Dirnēna pausto mātes līdzekļus daļēji veidojuši brāļa Kaspara Aleksandrova, kurš darbojoties ar nekustamajiem īpašumiem, autotirdzniecību un citiem biznesiem, darījumi.

Uzņēmumu reģistrā redzams, ka Aleksandrovs kopš 2011. gada nevienā uzņēmumā vairs neparādās ne kā amatpersona, ne dalībnieks.

Aleksandrova meita Madara Dirnēna ir valdes locekle Kipras ofšoram piederošā, 2014. gada nogalē reģistrētā firmā "Re&Law Consultations". Drīz pēc firmas reģistrēšanas sieviete nopirkusi četras jaunas mašīnas, tostarp divus ''Range Rover'', kuru kopējā vērtība varētu būt ap 200 tūkstošiem eiro. Mašīnas īsā laikā vairākkārt pārreģistrētas. Šobrīd tās ir noņemtas no uzskaites.

Saskaņā ar "de facto" rīcībā esošo informāciju, Dirnēns, kurš Finanšu policijā nostrādājis vismaz 15 gadus, šo darbu atstājis ne labprāt, taču oficiāli līdz šim viņa darbā pārkāpumi nebija konstatēti. Finanšu policijas pārvaldes priekšnieks Kaspars Podiņš, lūgts novērtēt Dirnēna darbu, paudis: "Viņš veica savus pienākumus, kas viņam bija uzticēti, un pildīja tos labi."

Atsaucoties uz neoficiālām ziņām "de facto" vēsta, ka Dirnēna izdevumi ir pārsnieguši ienākumus un viņam, visticamāk, būs jāmeklē pamatojums savai rocībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!