Foto: LETA

Vecrīgā piektdien atklāts par godu Latvijas simtgadei rekonstruētais "Laimas" pulkstenis.

"Par godu valsts simtgadei uzņēmums "Orkla Confectionery & Snacks Latvija" radījis īpašu dāvanu Latvijai – skaistu, atjaunotu pulksteni pašā galvaspilsētas sirdī, kas ne tikai turpinās precīzi rādīt laiku, bet arī katru stundu priecēs ar labi zināmām Raimonda Paula melodijām un veiks laika atskaiti līdz 2018. gada 18. novembrim," iepriekš informēja zīmola "Laima" īpašnieka "Orkla Confectionery & Snacks Latvija" sabiedrisko attiecību un komunikācijas vadītāja Lineta Mikša.

"Orkla Confectionery & Snacks Latvija" par godu Latvijas simtgadei novembra beigās sāka "Laimas" pulksteņa rekonstrukciju, kopumā plānojot investēt vairāk nekā 106 000 eiro.

Jauno veidolu "Laimas" pulkstenim radījis dizainers Arvis Sproģis.

Svinīgā pasākumā "Laimas" pulksteni atklāja kultūras ministre Dace Melbārde (NA), "Orkla Confectionery & Snacks Latvija" valdes priekšsēdētājs Toms Didrihsons, maestro Raimonds Pauls un Sproģis.

Viena no pulksteņa jaunajām funkcijām ir laika atskaites veikšana līdz Latvijas simtgadei – 2018. gada 18. novembra pulksten 17. Šāds laiks izvēlēts, jo tieši 1918. gada 18. novembrī pulksten 17 Rīgas pilsētas II teātra ēkā – tagadējā Latvijas Nacionālajā teātrī, tika parakstīta Latvijas Valsts deklarācija un pasludināta Latvijas Republikas suverenitāte.

Melbārde sacīja, ka "Laimas" pulkstenis ir daudz vairāk par funkcionālu un objektīvu laika rādītāju, tam piemīt arī ievērojama kultūrvēsturiskā vērtība un gadu gaitā šis pulkstenis ir kļuvis par vienu no Rīgas simboliem.

"Atrodoties pašā Rīgas sirdī, tuvu līdzās Brīvības piemineklim – mūsu valsts galvenajam simbolam, – abas šīs vertikāles – Brīvības piemineklis un "Laimas" pulkstenis – vedina samērot abas – valstiski un personiski nozīmīgās laika dimensijas. Man prieks, ka, rekonstruējot "Laimas" pulksteni, ir padomāts par šo sasaisti, un kā skaista velte Latvijas simtgadei pulkstenis šodien uzsāks skaitīt un rādīt laiku līdz mūsu valsts dzimšanas dienai 2018. gada 18.novembrī," akcentēja Melbārde.

Tagad "Laimas" pulkstenis katrā apaļajā stundā priecē garāmgājējus ar kādu no 24 iecienītām Raimonda Paula melodijām, kuras šī gada novembrī speciāli ierakstījis pats maestro. Pulksteņa svinīgajā atklāšanas pasākumā kā pirmā melodija atskanēja labi zināmā Paula kompozīcija "Cielaviņa".

"Laimas" pulksteņa pirmsākumi ir 1924. gadā, kad Rīgas centrā tika novietots centrālais pulkstenis, kas sākotnēji sabiedrībā bija zināms kā "Lielais pulkstenis". Vēlāk, 1936. gadā pulkstenim tika piešķirts "Laimas" vārds, bet pēdējo reizi pulkstenis tika rekonstruēts 1999. gadā.

"Orkla Confectionery & Snacks Latvija" ir viens no vadošajiem šokolādes un konditorejas izstrādājumu, kā arī uzkodu ražošanas uzņēmumiem Baltijas valstīs. "Orkla Confectionery & Snacks Latvija" pārstāv zīmolus "Laima", "Selga", "Staburadze", "Ādažu Čipsi", "The Original Taffel Snacks" un "Pedro".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!