Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Valsts prezidents Andris Bērziņš trešdien devies divu dienu oficiālā vizītē uz Austriju, kur viņam paredzēta tikšanās ar Austrijas prezidentu Heincu Fišeru.

Bērziņš vizītes pirmajā dienā tiksies ar Fišeru, kā arī piedalīsies kopīgajā preses konferencē. Pēc tās viņam paredzēta dalība Fišera rīkotajās oficiālajās pusdienās, kā arī tikšanās ar Austrijas federālo kancleru Verneru Fejmanu un Vīnes pilsētas mēru Mihaelu Heuplu.

Kā portālu „Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā, oficiālajās pusdienās Bērziņš teicis tostu, pateicoties Fišeram, ka var būt viņa viesis un tādejādi ir iespēja turpināt pagājušajā vasarā Latvijā aizsāktās sarunas un domu apmaiņu.

„Šogad esmu pagodināts viesoties Jūsu zemē laikā, kad Latvija nes Eiropas Savienības Padomes prezidējošās valsts vārdu. Šo pienākumu pildām sarežģītā starptautiskā situācijā, kad bruņotas aktivitātes ir izraisījušas nestabilitāti Eiropas Savienības kaimiņu reģionos. Starptautiskā drošība ir nopietni iedragāta, un miers Eiropā diemžēl vairs nav pašsaprotama vērtība.  Kā Eiropas Savienības dalībvalstīm mums ir vienota izpratne un ir kopīgs mērķis - nosargāt Eiropas vērtības, brīvību, drošību un tiesiskumu -  nosargāt stabilitāti Eiropā," sacīja Latvijas prezidents.

Bērziņš uzsvēra, ka Eiropas Savienības vienotais tirgus sniedz lieliskas iespējas uzņēmējiem realizēt savu produkciju un pakalpojumus pāri nacionālo valstu robežām, un  ar gandarījumu iespējams atzīmēt Latvijas un Austrijas tirdzniecības apjoma pieaugumu. „Mūsu valstu ģeogrāfiskais novietojums dod iespēju vēl daudzveidīgākai sadarbībai, ļaujot sasniegt plašākus tirgus. Tāpēc es aicinu izmantot šo vizīti gan divpusēju, gan reģionālu projektu turpmākai attīstībai".

Viņš pauda pārliecību, ka abas valstis sagaida aizraujoši un veiksmīgas sadarbības apliecinoši brīži gan šajās dienās, gan arī Latvijas un Austrijas attiecībās turpmāk.

Bērziņa vizītes laikā abu valstu prezidentiem paredzēta dalība, kā arī uzrunas Latvijas-Austrijas biznesa forumā, pēc kuras Bērziņam paredzēta tikšanās ar Austrijas latviešu kopienu Latvijas vēstniecībā Austrijā. Savukārt dienas noslēgumā abi prezidenti apmeklēs koncertu - Gustava Mālera simfonija Nr.2c-Moll.

Vizītes otrajā dienā, 9.aprīlī, prezidentam paredzēts Austrijas dzelzceļa uzņēmuma ÖBB apmeklējums un tikšanās ar Austrijas Dzelzceļa valdes priekšsēdētāju Kristianu Kernu, pēc kura Bērziņam plānotas intervijas Austrijas medijiem. Vizītes noslēgumā Bērziņš piedalīsies darba pusdienās ar Austrijas ārpolitikas un Apvienoto Nāciju biedrībasprezidentu, Austrijas Tautas partijas biedru Volfgangu Šuselu.

Kopā ar prezidentu uz Austriju devusies arī uzņēmēju delegācija. Ar Latvijas biznesa delegācijas dalību Vīnē notiks biznesa forums un divpusējās tikšanās abu valstu uzņēmējiem, nozaru apaļā galda diskusijas, darba grupu un individuālās tikšanās. Vizītes laikā arī plānots apmeklēt Austrijas Saimniecības kameru un Austrijas Dzelzceļa uzņēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!