Foto: LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis otrdien darbam Latvijā akreditēja jauno Krievijas vēstnieku Jevgeņiju Lukjanovu.

Neraugoties uz atšķirīgām nostājām nozīmīgos starptautiskās politikas jautājumos, mūsu valstīm pastāv iespējas nozaru sadarbības paplašināšanai, ir pārliecināts Vējonis.

"Esam kaimiņvalstis, un mums ir abpusēji ieguvumi, attīstot sadarbību kultūras, tirdzniecības, transporta, nelegālās migrācijas un organizētās noziedzības jomās," sacīja prezidents. Vienlaikus Vējonis gan pauda bažas par situācijas saasināšanos Ukrainas austrumos un izteica aicinājumu Krievijai pildīt Minskas vienošanos.

Valsts prezidents un Krievijas vēstnieks tikšanās laikā pauda vienprātību, ka nākamajā gadā aktualizējams Latvijas-Krievijas starpvaldību komisijas darbs. Latvija apņēmusies 2017. gada pirmajā pusē organizēt starpvaldību komisijas sēdi. Puses arī atzinīgi vērtē Latvijas un Krievijas valsts robežas demarkācijas komisijas veikumu, kas pagājušajā gadā pabeidza robežas demarkācijas praktisko darbu.

Kā iepriekš liecināja Krievijas vēstniecības sniegtā informācija, Lukjanovs ar dzīvesbiedri Latvijā ieradās 27.janvārī. Latvija devusi savu piekrišanu tam, ka bijušo Krievijas vēstnieku Aleksandru Vešņakovu nomaina Lukjanovs. Tuvākajā laikā jaunajam vēstniekam ieplānotas vairākas tikšanās ar Latvijas amatpersonām, tostarp viņš tikās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V), liecina aģentūras LETA arhīvs.

Iepriekšējais Krievijas vēstnieks Vešņakovs Latvijā sāka darbu 2008.gada februārī.

Rinkēvičs jau šā gada sākumā norādīja, ka jauna Krievijas vēstnieka Latvijā personība automātiski nenozīmē arī jaunu politiku. Ministrs tolaik klāstīja, ka jebkuras valsts vēstnieks, īpaši Krievijas, īsteno savas valsts politiku. "Pamatā šie cilvēki izpilda instrukcijas, nevis rīkojas paši uz savu galvu. Sagaidām, ka vēstnieks rīkosies protokolu ietvaros un attiecīgi uzvedīsies," cerības neslēpa ministrs.

Rinkēvičs arī norādīja, ka vēstnieka personība atstāj zināmu ietekmi komunikācijā, taču ne savas politikas pamatlīniju īstenošanā. Viņš arī norādīja, ka kandidāti tika vērtēti rūpīgi, vienlaikus piebilstot, ka, atbilstoši diplomātiskajai etiķetei, nevēlas komentēt konkrētas detaļas.

Otrdien Vējonis darbam Latvijā akreditēja arī vēstniekus no Indijas, Marokas un Kataras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!