Foto: LETA

Latvijas prezidents Andris Bērziņš un Izraēlas prezidents Šimons Peress, kā arī citas amatpersonas un atbalstītāji svinīgā pasākumā atklāja memoriālu vienam no Latvijas ievērojamākajiem ebreju glābējiem – Žanim Lipkem.

Kā savā runā otrdien atzīmēja Latvijas prezidents, Lipke bija vienkāršs ostas strādnieks, kura iespējas un līdzekļi bija stipri ierobežoti. Neskatoties uz to, viņš ar savu sievu Johannu un citiem palīgiem, riskējot ar savu un tuvinieku dzīvībām, vairāku gadu garumā spēja izglābt vismaz 55 ebrejus, brīnumainā kārtā izvairoties no nacistiskā režīma represijām. Pat pēc kara, kad Žani Lipki par viņa rīcību nopratināja padomju varas pārstāvji, uz jautājumu, vai nacistu varas iestādēm bija zināms, ka viņš slēpj savā mājā tik daudz cilvēku, pārsteidzoša savā vienkāršībā bija atbilde: „Ja viņi to zinātu, es tiktu nekavējoties nošauts. Tā kā sods par viena ebreja slēpšanu būtu tāds pats kā par daudzu - nošaušana, es slēpu daudzus."

Šādi cilvēki ir mūsu tautas lepnums. Žaņa Lipkes un citu ebreju glābēju vārdi paliks vēsturē kā pierādījums tam, ka pat visbriesmīgākajos apstākļos cilvēkmīlestība nav uzvarama, par prezidenta teikto informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!