Foto: LETA
Pērn no Latvijas cietumiem atbrīvotas 2315 ar brīvības atņemšanu notiesātas personas, kas ir par 7,4% vairāk nekā gadu iepriekš, liecina Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) Uzskaites daļas apkopotā statistika.

No visām 2010.gadā atbrīvotajām personām, kas bijušas notiesātas ar brīvības atņemšanu, 70,8% izlaistas brīvībā vien pēc piespriestā soda pilnīgas izciešanas, bet 27,7% - nosacīti pirms termiņa. Desmit personas no cietuma atbrīvotas sprieduma izmaiņu dēļ, bet 12 - apžēlotas.

Pērn cietumos miruši 19 cilvēki - 15 ar brīvības atņemšanu notiesātie un četri, kuri atradās izmeklēšanas cietumos. Par vienu pagājušajā gadā brīvības atņemšanas iestādē notikušu pašnāvības gadījumu, kad naktī uz 2.novembri Rīgas Centrālcietumā pakārās vīrietis, kurš bija apcietināts saistībā ar nepilnus trīs gadus vecas meitenītes izvarošanu. Pārējos gadījumos ieslodzītie un apcietinātie miruši dabīgā nāvē vai narkotiku pārdozēšanas, neārstējamu slimību u.c. iemeslu dēļ.

Kopumā ieslodzījuma vietās joprojām saglabājies ļoti liels personu "apgrozījums", proti, pērn brīvības atņemšanas iestādēs vismaz uz laiku pabijuši vairāk nekā 10 000 cilvēku, šonedēļ notikušajā cietumu priekšnieku sanāksmē par 2010.gada darba rezultātiem sacīja IeVP priekšnieka vietnieks Valērijs Sergejevs. Tas secināms arī no IeVP apkopotās statistikas par apcietinātajām un notiesātajām personām izmeklēšanas cietumos. Minētā statistika liecina, ka pagājušajā gadā izmeklēšanas cietumos ievietoti 10 258 cilvēki, bet izmeklēšanas cietumus atstājuši 10 227 cilvēki.

Sergejevs atzina, ka lielā apcietināto personu skaita dēļ nereti rodas problēmas ar notiesāto ieslodzīto izvietošanu. Piemēram, Rīgas Centrālcietumā IeVP bijusi spiesta samazināt notiesāto personu skaitu un pārvietot aptuveni 50 ieslodzītos uz Brasas cietumu, lai viņu vietā varētu uzņemt vairāk apcietināto personu. Savukārt Olaines cietumā, kurā iepriekš bija vien atklātā tipa nodaļa, pērn izveidota arī slēgta tipa nodaļa.

Kā informēja IeVP Drošības daļā, tieši Olaines cietuma atklātā tipa nodaļā pērn konstatēts vislielākais to notiesāto skaits, kuri mēģinājuši izvairīties no soda izciešanas. 2010.gadā kopumā cietumu atklātā tipa nodaļas patvaļīgi atstājuši vai tajās laikus nav atgriezušies septiņi notiesātie. Četri centušies izvairīties no soda izciešanas Olaines cietumā, divi - Vecumnieku cietumā, bet viens - Jēkabpils cietumā. Visus septiņus notiesātos IeVP Drošības daļas darbinieki tomēr atraduši un aizturējuši. Turpretim 2009.gadā cietumu atklātā tipa nodaļas patvaļīgi bija atstājuši 17 notiesātie, bet arī tie tika noķerti.

Šā gada 1.janvārī Latvijas ieslodzījuma vietās kopumā atradās 6780 personas, kas ir par 3,9% mazāk nekā 2010.gada 1.janvārī, kad cietumos bija ievietotas 7055 personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!