Foto: LETA
Gaiļezera slimnīcā sākts klīnisks pētījums par pilngraudu rupjmaizes iespējamu spēju pasargāt organismu no vēža. Dati vēl nav apkopoti un par rezultātiem būs zināms aptuveni pēc gada, pirmdien vēsta "Latvijas Avīze".

Klīniskais pētījums, kurā 60 vīrieši, kas cieš no priekšdziedzera audzēja vai atrodas šīs slimības riska grupā, ievēro rudzu maizes diētu, ir tikko sācies.

Doma par pētījumu radusies, secinot, ka Austrumāzijas valstīs cilvēki mazāk slimo ar krūts un priekšdziedzera vēzi. Tā kā šos audzējus ietekmē dzimumhormonu izmaiņas, tiek pieļauts, ka tas ir tāpēc, ka šā reģiona iedzīvotāji uzturā lieto soju (šā auga pupiņas satur daudz dabisko fitoestrogēnu – dzimumhormoniem līdzīgas vielas).

Latvijā soja neaug, toties aug rudzi, kas arī satur fitoestrogēnus – lignānus. Turklāt rudzu graudos ir arī antioksidanti un citas vērtīgas bioloģiski aktīvās vielas. Pētījuma laikā Gaiļezera slimnīcā tiks analizēts, kā un vai rudzu maizes ietekmē mainās pacientu dzimumhormonu sastāvs, antioksidantu līmenis organismā, kādas izmaiņas notiek priekšdziedzerī.

"Šobrīd pasaulē ļoti liela zinātnieku uzmanība tiek pievērsta profilaktiskajam uzturam onkoloģijā, Latvijā šis ir pirmais mēģinājums," atzīst dietoloģe Laila Meija. Pirmie publiskojamie pētījuma rezultāti prognozējami pēc gada.

Rudzu maize, ko ēd slimnieki, nav tāda pati kā citas, saka SIA "Maiznīca Liepkalni" Talsu ceptuves vadītājs Zigurds Zemītis. Šī maize cepta bez rauga un no rudzu rupjajiem miltiem, nav izmantotas tā saucamās E vielas, un līdz ar to veidota pēc atšķirīgas tehnoloģijas. "Ražošanas process ir ilgāks, toties rezultāts veselīgāks. Plaša patēriņa maizei visur tiek nedaudz likti klāt arī kvieši, jo tad tā ir maigāka un patīkamāka, bet šajā gadījumā mēs cepam 100% rudzu pilngraudu maizi," uzsver Zemītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!