Foto: F64

Domstarpību ar būvniekiem dēļ Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jeb "Gaismas pils" fasāde un jumts nav tīrīti kopš ēkas nodošanas ekspluatācijā, trešdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Lai gan paredzēts izsludināt iepirkuma konkursu, lai sameklētu darbu veicēju, bibliotēkai pašai nav līdzekļu to apmaksai.

"Nacionālā būvkopmāniju apvienība", kurā apvienojušies "RBSSKALS", "Skonto būve" un "Re&Re", uzskata, ka tai vairs nav nekādas atbildības par ēkas ārienes tīrību.

"Pirmo reizi bez maksas mēs jau notīrījām, kad nodevām inženierim visas fasādes daļas, jo savādāk inženieris to nemaz nebūtu pieņēmis," norādīja apvienības vadītājs Māris Vidauskis. Otro reizi būvnieki sāka fasādes tīrīšanu pērn ziemā, bet nu jau - par naudu. Sabiedrībā sākoties asām diskusijām, vai tiešām tas var izmaksāt tik dārgi, Kultūras ministrija lika darbus pārtraukt. Neesot samaksāts arī par nedaudz notīrīto.

LNB savukārt uzskata, ka būvniecības līguma ietvaros ēka bez maksas bija jānomazgā vēl arī pirms svinīgās atklāšanas.


"Sagaidām, ka nevis tiks izmantotas atrunas par kaut kad kaut kādā veidā veiktu pakalpojumu, bet ka mēs beidzot solīto, atlikto mazgāšanu sagaidīsim un "Gaismas pils" taps tīra," teica LNB Saimniecības daļas direktora pienākumu izpildītājs Didzis Paegle.

Kā raidījumam apliecināja būvnieki, viņi to vairs nedarīs. Taču LNB esot "Plāns B".

"Šobrīd kopā ar Kultūras ministrijas celtniecības speciālistiem izstrādājam nolikumu šī mazgāšanas pakalpojuma publiskajam iepirkumam, kas ir diezgan apjomīgs savā ziņā.  Ir mērķis līdz gada beigām veikt šo iepirkumu, izsludināt atklātu konkursu, kur  varēs piedalīties jebkurš no Latvijas vai ārvalstu uzņēmumiem," stāstīja Paegle.

Taču bibliotēkai pašai naudas tam nebūšot, tāpēc paredzēts prasīt Kultūras ministrijai.

Profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas asociācija uzskata, ka izmaksas būs lielas. "Varētu izmaksāt 40 000 līdz 50 000 eiro. Uzskatu, ka tādā veidā, kā ēka ir projektēta, ar tiem materiāliem, tas ir uzlicis nākamajām paaudzēm zināmu slogu," sprieda Profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas asociācijas izpilddirektors Jānis Ozoliņš.


Vēl vairāk izmaksātu apstrāde ar speciālo ķīmisko vielu, kas atgrūstu netīrumus uz diviem gadiem. Kā bezmaksas paraugu uzņēmums no Vācijas ir notīrījis divus paneļus. Tad fasādi nevajadzētu mazgāt katru gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!