Foto: Shutterstock

Teju divreiz dārgākie 'eko' un 'bio' produkti savā saturā neatšķiras no parastajiem produktiem, kas audzēti ar pesticīdiem, atklāj LTV raidījums "Aizliegtais Paņēmiens".

Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes profesors Ģederts Ieviņš norādījis, ka "tas ir gaumes jautājums - vai lietot uzturā 'bio' un 'eko' produktus vai nē".

"Protams, ka pesticīdi, kas izmantoti audzēšanā ir indes, bet tās tiek izvēlētas specifiskiem organismiem," stāsta profesors.

Arī raidījuma veiktajā pētījumā, kurā laboratorijā tika salīdzināti 'bio' produkti ar parastajiem, tika noskaidrots, ka abu saturā pesticīdi nav novēroti. Taču cenu starpība ir ievērojama - ar apzīmējumiem ' bio' un 'eko' marķēti produkti ir teju par pusi dārgāki nekā parastie.

Savukārt dietoloģe Laila Meija atzīst, ka kaitīgas vielas var nonākt ne tikai parastajos, bet arī bioloģiskajos produktos.

"Tikai tāpēc, ka ir 'eko' zīmīte, tas nenozīmē, ka produkts mums ir vēlams," raidījumā norāda dietoloģe.

Meija stāsta, ka "pērkot produktu, ir jāizpēta sastāvs, jo var izrādīties, ka tam "bio" ir pielikts kaut kas klāt".

Latvijā bioloģiskie un ekoloģiskie marķējumi parādījās 2011. gadā, tomēr, lai arī parastos, bioloģiskos un ekoloģiskos produktus ražo atsevišķi, tehnoloģiskais process neatšķiras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!