Francijas vēstniece Latvijā Luīze Avona (Louise Avon) pagājušajā otrdienā Latvijas Darba devēju konfederācijas un akciju sabiedrības "Aldaris" prezidentam Vitālijam Gavrilovam pasniedza Francijas valsts augstāko apbalvojumu - Goda Leģiona ordeni, informēja akciju sabiedrības "Aldaris" prezidenta palīdze Elīna Jankovska.
Gavrilovu apbalvojuma saņemšanai izvirzīja Latvijas valdība. "Aldara" prezidents uzskatot, ka šis notikums ir liels pagodinājums gan viņam personiski, gan arī Latvijas Darba devēju konfederācijas ieguldījumam starpvalstu darba devēju sadarbībā kopumā. "Francijas Goda Leģionam ir sena un slavena vēsture, tā ordeņa saņēmēji bijuši īpašas un spēcīgas personības. Tāpēc man ir liels gods, ka šis apbalvojums tiek piešķirts Latvijas iedzīvotājiem," pauda Gavrilovs.

Uzskata, ka Goda Leģiona ordenis pēc savas nozīmes pielīdzināms Latvijas Triju Zvaigžņu ordenim. Savulaik 1920.gadā ar Goda Leģiona krustu apbalvots Latvijas premjers Kārlis Ulmanis, ģenerālis Jānis Balodis, bet mūsdienās - arī tādi pazīstami sabiedriskie un politiskie darboņi kā Guntis Ulmanis, Aleksandrs Kiršteins un Anatolijs Jerumanis.

Goda Leģiona ordeni 1802.gadā dibināja Napoleons Bonaparts, un sākotnēji to bija domāts pasniegt tikai tiem Francijas iedzīvotājiem, kas sevi godam parādīja kaujas laukos vai arī izcēlās kādos civilajos darbos. Bieži vien šo apbalvojumu Napoleons pasniedza personiski, taču visbiežāk kareivji vai ierēdņi to saņēma no augstākstāvošās priekšniecības. Ģenerālis Šarls de Golls par šo apbalvojumu savulaik esot izteicies, ka "Goda Leģions - tā ir dzīvā elite".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!