Ģenerālprokurors Jānis Maizītis uzdevis pārbaudīt LNT raidījumā "Nedēļa" izskanējušo informāciju par bijušā virsprokurora Oļģerta Šabanska Vācijas paziņas un it kā nenotikušo darījumu partnera Andra Veismaņa dubultpilsonību.
"Nedēļa" vēstīja, ka Veismanim vienlaikus ir Latvijas un Krievijas pilsonība, kas likumīgi nav iespējams. Raidījuma žurnālists Vairis Stašāns pastāstīja, ka "Nedēļa" balstījusies uz Veismaņa pases kopiju, no kuras bija redzams, ka viņš 1998.gadā Vācijā izņēmis Krievijas pilsoņa pasi. Latvijas pilsonība viņam tai laikā jau bijusi.

BNS pagaidām nav izdevies iegūt Pilsonības un migrācijas departamenta skaidrojumu par notikušo.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska informēja, ka pārbaudi uzdots veikt Personu un valsts tiesību aizsardzības departamentam.

Saskaņā ar Latvijas likumdošanu valstī nav pieļaujama dubultpilsonība, ja neskaita atsevišķus gadījumus. Kā viens no šādiem gadījumiem paredzēts tas, ka Latvijas pilsonību pēc neatkarības atjaunošanas varēja iegūt personas, kas atstājušas Latviju kā bēgļi bijušās PSRS un Vācijas okupācijas laikā. Tomēr arī šādā gadījumā citas valsts pilsonība bija jāreģistrē līdz 1995.gada 1.jūlijam, bet pretējā gadījumā jāatsakās no citas valsts pilsonības.

Nesen atklātībā nonāca fakti, ka 1996.gadā Šabansks atvēris kontu Berlīnes komercbankā un uz to tikušas pārskaitītas divas lielas naudas summas 175 000 un 100 000 ASV dolāru. Šabansks paziņojis, ka pilnvarojis ar kontu rīkoties Veismaņu ģimeni Vācijā un par pārskaitījumiem neko nav zinājis. Kontu viņš atvēris tādēļ, ka vēlējies nodarboties ar uzņēmējdarbību, bet vēlāk pārdomājis un nekādus pārskaitījumus tajā nav veicis.

Tomēr pēc šī fakta atklājās, ka pensionētais prokurors Šabansks mitinās Baltezera dārgo māju ciematā, bet masu mediji ziņo, ka māja reģistrēta uz cita cilvēka vārda. Šabansks pats par šo māju neko nav izskaidrojis. Arī Daiga Petročenko, uz kuras vārda pārskaitīta nauda no Vācijas konta tā slēgšanas brīdī, apgalvojusi, ka par to neko nezina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!