Foto: stock.xchng
Teju visi sabiedrības "Intūrists" gidi-tulki bija Valsts drošības komitejas (VDK) aģenti, atklāj LPSR VDK zinātniskās izpētes komisijas stipendiātes Martas Starostinas pētījums "Padomju ideoloģijas un propagandas izpausmes Vissavienības akciju sabiedrības "Intūrists" Rīgas nodaļā kā VDK piesegstruktūrā darbā ar tūristiem no 1971. līdz 1985. gadam".

"Intūrista" un tā darbinieku uzdevumos ietilpa izplatīt propagandu tūristu vidū, ietekmēt viņus gan morāli, gan fiziski, kā arī "apstrādāt" ārzemju tūristu grupas, jo tās varēja gan celt, gan iedragāt PSRS reputāciju, atzīts pētījumā. PSRS valsts iestāde "Intūrists" pildīja ar tūrismu saistītos uzdevumus – gan tūrisma infrastruktūras veidošanu, gan ceļojumu rīkošanu, gan noteiktu ceļojumu aizliegšanu.

Attiecībā uz iestādē strādājošajiem gidiem-tulkiem, pētījuma autore norāda, ka par viņu darbību VDK liecinājuši vairums avotu, bet viņa īpaši atsaucas uz vienu PSRS VDK virsnieku, kurš pārbēdzis uz Rietumiem. Viņš liecinājis, ka "teju visi Intūrista gidi-tulki bija VDK informatori, kas nekavējoties ziņoja mums, ja viņiem radās aizdomas par noteiktu ārzemju tūristu".

"Intūrista" darbiniekiem, esot tiešā saskarē ar tūristiem, bija jārūpējas par tām lietām, kas minētas PSKP pamatnostādnēs, proti, PSRS politiskās un militārās varas palielināšanos, starptautiskās strādnieku un komunistiskās kustības politiskās ietekmes pastiprināšanu, marksistiski-ļeņinisko pasaules uzskatu konsekventu nostiprināšanu, sabiedrības audzināšanu sociālistiskā patriotisma un internacionālisma garā, sociālistiskās kultūras attīstību, kā arī cīņu pret buržuāziskās ideoloģijas ietekmi.

Tūristi – zem lupas

Pētījumā skaidrots, ka tūristiem okupētajā Latvijā bija aizliegts apmeklēt gandrīz visas vietas, izņemot Rīgu. Vēlāk tūristi varējuši doties arī uz Jūrmalu un Siguldu.

"Ja tūrists patstāvīgi bija nolēmis kaut kur doties vai arī kā citādi pārkāpis tūristu uzturēšanās noteikumus, tad viņam draudēja izraidīšana. Tūristi, kuru uzturēšanās PSRS vairs nebija vēlama, tika izsūtīti ar milicijas palīdzību, nepieciešamības gadījumā izraidīšanas materiālus noformēja arī VDK," teikts pētījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!