Foto: Reuters/Scanpix
Valsts robežsardzes amatpersonas, kas pirmdien devušās uz Grieķiju, kopā ar ārvalstu kolēģiem paredzējušas izzināt potenciālo Latvijā uzņemamo patvēruma meklētāju failu saturu un nepieciešamības gadījumā arī intervēt šīs personas, portāls "Delfi" uzzināja Iekšlietu ministrijā.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas lēmumā noteiktajiem termiņiem un panākto vienošanos, Grieķija janvāra otrajā pusē sāk darbu pie patvēruma meklētāju failu atlases atbilstoši Latvijas nosūtītajam profilam.

Iekšlietu ministrijā atgādina, ka Latvija ir norādījusi, ka vēlas uzņemt ģimenes ar bērniem. Tikpat būtiskas ir patvēruma meklētāju svešvalodu prasmes.

Latvija norādījusi, ka vēlētos uzņemt patvēruma meklētājus ar iegūtu pamatizglītību vai profesionālo izglītību, vēlama arī darba pieredze vai prasmes, kā arī derīgi ceļošanas dokumenti.
Kā norāda ministrijā, Latvijas amatpersonas sadarbībā ar Grieķijas kolēģiem izzinās jau iepriekš sagatavoto failu saturu un, papildus varbūtējām intervijām ar potenciālajiem patvēruma meklētājiem, nodrošinās arī drošības pārbaudes. Tāpat tiks veiktas arī citas nepieciešamās darbības, skaidroja ministrijā.

Ministrijā nekonkretizēja termiņus, kādos tiks izvēlēti cilvēki, kam patvērumu dos Latvija.

Nozares ministrijas aplēses aizvien liecina, ka pirmie patvēruma meklētāji Latvijā varētu ierasties februārī.
Saskaņā ar Grieķijai nosūtīto pārvietošanas grafiku pirmajā reizē Latvija plāno uzņemt līdz desmit patvēruma meklētājiem, taču precīzs skaitlis netiek nosaukts.

Līdz bēgļa vai alternatīvā statusa iegūšanai patvēruma meklētāji uzturēsies Patvēruma meklētāju uzņemšanas centrā "Mucenieki".

Atbilstoši "Rīcības plānam personām, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošana un uzņemšana Latvijā" sadarbībai ar Itāliju un Grieķiju ir nozīmēti divi sakaru virsnieki jeb koordinatori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!