Foto: DELFI
Daudzi ģimenes ārsti noraizējušies par Veselības ministrijas (VM) ieceri iedalīt viņiem naudas kvotas laboratoriskajiem un tā sauktajiem dārgajiem izmeklējumiem, piemēram, datortomogrāfijai, magnētiskajai rezonansei. Tas, pēc ārstu domām, šāds modelis nav draudzīgs pacientiem, trešdien ziņo laikraksts "Diena".

Abas ģimenes ārstus pārstāvošās asociācijas laikrakstam norādīja uz riskiem - kvota izmeklējumiem varot, piemēram, mēneša vidū beigties, līdz ar to pacients var nesaņemt nepieciešamo izmeklējumu, ja viņš nevarēs atļauties maksas pakalpojumu.

Bažas ārstiem ir arī par sankcijām, jo, pārtērējot kvotas, iespējams, ģimenes ārstu prakses varot nonākt naudas grūtībās. VM amatpersonas uzsver: šobrīd darba grupā risks tiek rūpīgi izvērtēts, uzklausot abas ģimenes ārstu organizācijas.

Darba grupa gala ziņojumu par izmaiņām plāno sagatavot līdz 11. oktobrim. "Šis modelis nav draudzīgs pacientam," laikrakstam atzinusi Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska. Iebildumus asociācija jau nosūtījusi VM. Pret ir arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide (Vienotība).

Šobrīd ģimenes ārsts pacientu nosūta uz izmeklējumu, viņš dodas, piemēram, uz laboratoriju, kur to saņem. Valsts ir laboratorijām iedalījusi noteiktus naudas apjomus. Ja tās kvotu pārtērē, tā piedāvā pakalpojumu par maksu vai pacients to saņem citur, kur kvota nav pārtērēta, vai arī laboratorija pieprasa valstij atmaksāt pārstrādi. Darba grupas vadītājs VM valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis atzinis, ka "valdība ir ļoti skaidri Veselības ministrijai pateikusi, ka šī prakse, kad gada beigās tiek prasīti papildu līdzekļi, nākamgad netiks turpināta."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!