Foto: Shutterstock
Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes jaunākais pētījums liecina, ka graudaugos un dārzeņos ir vairāk benzpirēna nekā gaļā. Arī tas var kļūt par argumentu Latvijas cīņā pret ES direktīvu, kas apdraud mazos gaļas kūpinātājus, otrdien raksta "Diena".

Laikraksta rīcībā nonācis Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes pētījums, kas atklāj savdabīgu ainu. Izrādās, visvairāk benzpirēns tiek uzņemts ar graudaugiem un to produktiem. Vēl vairāk nekā gaļā šo vielu var atrast dārzeņos. No pētījuma izriet, ka benzpirēna vismazāk ir saldumos, augļos, sierā un alkoholiskajos dzērienos.

ES iecere paredz samazināt benzantrancēna, benzofluorantēna un krizēna daudzumu kūpinājumos. Pētījums atklāj, ka ir produkti, kur šo vielu ir krietni vairāk nekā gaļā. Izteikti līderpozīcijas ieņem dārzeņi, rieksti un pākšaugi, tāpat iespaidīgi rādītāji ir kafijai un tējai, norāda laikraksts.

Ja viss ritēs, kā iecerēts, jau maija beigās varētu būt skaidra Eiropas Komisijas (EK) pozīcija par gaidāmajām izmaiņām, kas pieprasa gaļas kūpinājumos ievērojami samazināt benzpirēna un citu vielu līmeni. Par šīm izmaiņām direktīvā oficiālu lēmumu varētu pieņemt jūlija sākumā.

Kā "Dienai" norāda Latvijas Zivrūpnieku asociācijas prezidents Didzis Šmits, Latvija EK ir iesniegusi savu pozīciju un datus par aktuālo situāciju nozarē. "Mūsu pozīcija ir, lai jaunā kārtība, kuru paredzēts ieviest no septembra, nestātos spēkā vispār. Esam iesnieguši datus, kas parāda, ka virknē uzņēmumu šī direktīva varētu būt liktenīga," sacījis Šmits.

Savu pozīciju ir paudusi Polija, taču datus par aktuālo situāciju tā vēl apkopo.

"Lietuva ir teikusi, ka tai šī direktīva sagādās raizes, formāli par to ir izteikusies arī Zviedrija. Vēl virknē valstu arī ir problēmas, bet tās publiski par to vēl nerunā. EK izskatās ieinteresēta, bet, pirms pieņemt lēmumu, viņiem ir jāsaprot, cik plaša šī problēma ir," laikrakstam norāda asociācijas vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!