Foto: DELFI

Valdība otrdien nolēma no desmit uz piecām dienām samazināt laiku, kādā pirms Saeimas, pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanām balstiesīgajiem ir iespēja iepazīties ar deputātu kandidātiem Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vēlēšanu iecirkņos.

To paredz valdības otrdien akceptētās izmaiņas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kam gan vēl jāgūst atbalsts Saeimā.

Par likuma grozījumiem atbildīgā Finanšu ministrija (FM) skaidro, ka šīs izmaiņas tiek piedāvātas, lai mazinātu finansiālo slogu uz valsts un pašvaldību budžetiem.

Noteikto 10 dienu termiņu, kas ir paredzēts vēlētājiem, lai viņi pirms vēlēšanu dienas katrā vēlēšanu iecirknī varētu iepazīties ar kandidātu sarakstiem, līdz piecām dienām rosinājusi samazināt CVK. Saskaņā ar tās rīcībā esošo informāciju, cilvēku atsaucība šajās dienās esot neliela, līdz ar to netiek racionāli izmantoti gan pašvaldību, gan valsts budžeta līdzekļi.

Valdība pieņēma arī grozījumus Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumā, nosakot, ka gadījumā, ja Saeimas vēlēšanas, Eiropas Parlamenta vēlēšanas vai tautas nobalsošana notiks vienlaikus ar kārtējām domes vēlēšanām, atlīdzība vēlēšanu komisijām, iecirkņu komisijām un CVK noteiktajā kārtībā pieaicinātajām personām tiek finansēta no valsts budžeta.

Savukārt vēlēšanu komisiju nodrošināšanai nepieciešamie preču un pakalpojumu iegādes izdevumi un telpu uzturēšanas izdevumus plānots finansēt no republikas pilsētas vai novada budžeta.

Šādas izmaiņas tiek skaidrotas ar Valsts kontroles (VK) revīzijā konstatētajiem trūkumiem, ka vēlēšanām kopā no valsts un no pašvaldību budžetiem piešķirto finanšu līdzekļu izlietošana nav izsekojama un caurskatāma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!