Saeima pirmdien nodeva izskatīšanai komisijām grozījumus Izglītības likumā, kas liks pašvaldībām piedalīties kristīgo reliģisko organizāciju izglītības iestāžu finansēšanā.

Likumprojektu iesnieguši vairāki LPP/LC un PS deputāti. Jānis Dukšinskis (LPP/LC) skaidroja, ka pēdējā laikā ar deputātiem tikās kristīgo skolu vadītāji, norādot, ka šo skolu finansējumā piedalās valsts, bet otru daļu jānodrošina dibinātajiem – reliģiskām organizācijām. Deputāti piedāvā noteikt, ka pašvaldībām ir ne tikai tiesības, bet arī pienākums piedalīties šo skolu pedagogu algu finansēšanā līdzīgi kā citām savām izglītības iestādēm.

"Ja pašvaldības tikai var [piedalīties finansēšanā], tās izvēlas neko neatbalstīt, bet, ja pieņem šos grozījumus, varēsim atbalstīt arī kristīgas skolas," skaidroja deputāts.

Projekta autori norāda, ka saskaņā ar Latvijas un Svētā Krēsla līgumu, kas atjaunots 2002.gadā, katoļu skolām ir tiesības saņemt valsts finansiālo atbalstu un oficiāli atzītu katoļu skolu pasniedzējiem, skolēniem un viņu vecākiem ir tādas pašas tiesības kā vispārējās skolās.

Deputāti piedāvā, ka saskaņā ar reliģisko organizāciju likumu reģistrētās kristīgas reliģiskās organizācijas var veidot izglītības iestādes, saskaņojot ar Izglītības un zinātnes ministriju un vietējo pašvaldību. Likumprojekts paredz, ka valsts un pašvaldības piedalās reliģisko skolu pasniedzēju atalgojuma finansēšanā. Pašvaldības piedalās kristīgo skolu nodrošināšanā ar mācību līdzekļiem, saimnieciskajiem izdevumiem un citu nepieciešamo izdevumu finansēšanā.

"Ņemot vērā kristīgo reliģisko organizāciju izglītības iestāžu lielo ieguldījumu skolēnu garīgo zināšanu ieguvē, kā arī atbildīgo sabiedrības pilsoņu audzināšanā, valsts un pašvaldību atbalsts šo iestāžu darbības nodrošināšanai sekmēs tradicionālo kristīgo vērtību nodrošināšanu sabiedrībā," uzskata projekta autori.

Tai pat laikā likumprojekta autori norāda, ka valsts budžetā papildus izdevumus izmaiņas neradīs, savukārt pašvaldību budžetus tās būtiski neietekmēs, jo reliģisko skolu skaits Latvija ir ļoti neliels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!