Krustalīces upe Gulbenē trešdien  izgājusi no krastiem un sākusi apdraudēt arī dzīvojamās mājas, ceturtdien no rīta informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Vidzemes reģiona brigādes komandieris Jānis Krastiņš. Daudzviet citur Vidzemes upēs ūdenslīmenis paaugstinās un strauji tuvojas kritiskajai robežai.

Glābšanas darbos Gulbenē tika iesaistīta arī Zemessardze, ar traktoru tehnikas palīdzību vakar izdevies izrakt mākslīgu grāvi un ūdens plūsmu novirzīt no dzīvojamajām ēkām, par vakar notikušo pastāstīja Krastiņš. Par spīti operatīvajai darbībai, applūdis vietējās nozīmes ceļš. Krastiņš norādīja, ka arī Tirzas upē Gulbenes novadā patlaban līdz kritiskajai robežai palikuši vien 70 centimetri.

Savukārt citviet Vidzemes upēs ūdens līmenis turpina pieaugt un, pēc Krastiņa teiktā, ir palicis vairs pavisam nedaudz, līdz līmenis sasniegs kritisko robežu.

Aizvadītajā naktī Aiviekstē ūdens līmenis Madonā un Lubānā cēlies par vidēji 35 līdz 40 centimetriem, kā rezultātā Madonā palicis vien aptuveni metrs līdz ūdens līmeņa kritiskajai robežai, savukārt Lubānā tie joprojām ir aptuveni 1,60 metri.

Ūdens līmenis Gaujā Valmierā pagājušajā naktī cēlies par 20 centimetriem. Kā  pastāstīja Krastiņš, ledus sanesumi Valmieras pusē ir likvidējušies un tie draudus vairs nerada.

Cēsu pusē Gaujā ledus sastrēgumi nav izveidojušies. Ūdens līmenis upē naktī cēlies vidēji par 80 centimetriem, līdz kritiskajai robežai palicis viens metrs.

Nopietna pavasara palu situācija sāk veidoties Gaujā, kuras augštecē sācis paaugstināties ūdens līmenis, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi.

Gulbenes novada Velēnā Gaujā ūdens līmenis paaugstinājies par 74 centimetriem un applūdušas palienes. Mierīgāka situācija ir Valmierā un Carnikavā, kur ūdens līmenis cēlies par par septiņiem centimetriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!