Uz zoda uzkrāsots Latvijas karogs un sveša cilvēka galva uz kolēģa pleciem nepatīkami pārsteigusi hokeja līdzjutēju Rafaelu Kļinovu. Viņa seja redzama uz jaunās faniem veltītās pastmarkas, taču mākslinieka rokās, viņam nezinot, ieguvusi jaunu krāsojumu, šodien vēsta laikraksts "Diena".
Valsts cilvēktiesību biroja juriste Anita Kovaļevska laikrakstam sacījusi, ka šajā gadījumā būtu iespējams vērsties tiesā, un tas Latvijā būtu bezprecedenta gadījums.

Pagājušajā sestdienā izdotās pastmarkas vidū redzams līksmojošs Kļinovs ar Latvijas karogu rokās un tā krāsojumu uz zoda, bet ap viņu izvietojušies vēl vairāki līdzjutēji. "Tagad es izskatos pēc tāda sešpadsmitgadīga pašpuikas, kurš uz čempionātu aizbraucis piedzerties," laikrakstam teica Kļinovs - reklāmas firmas direktors nevēlas, lai šādi viņu redzētu darījumu partneri. Pirmo reizi pastmarkā izmantotais attēls pirms pāris gadiem publicēts "Sporta Avīzē", taču tajā nebija atrodams ne krāsojums uz zoda, ne Kļinovam apkārt sastājušies fani. Piemēram, viņa kolēģa galvas vietā pastmarkā redzams kāds līdzjutējs ar sarkanbaltu ķiveri, bet no darbabiedra palikusi vienīgi daļa zoda.

"Šī ir tipiska, izteikta kolāža," laikrakstam skaidroja mākslinieks Juris Utāns, kurš pēc Latvijas pasta lūguma parūpējies par 320 000 eksemplāru izdotās pastmarkas izskatu. Viņam nav saprotams arī uztraukums par sejas rotājumu: "Tur nav piezīmētas nekādas rupjības. Ja viņš ir īsts fans, es viņa vietā būtu laimīgs, ka esmu ticis markā." Kļinovs arī neslēpa, ka ir priecīgs par faniem veltītas pastmarkas izdošanu, taču ar sev atvēlēto lomu neesot mierā.

Pēc mākslinieka teiktā, daļa no pastmarkā redzamajiem tēliem nemaz neesot Latvijas hokeja fani: "Tur ir baltkrievu hokejists, kurš pārkrāsots latviešu hokeja fanu tērpā. Priekšplānā ķīnieši - tā ir tipiska kolāža".

Kovaļevska atzina, ka bez atļaujas izmantot kāda cilvēka foto komerciāliem mērķiem nebūtu pieļaujams, taču pret to cīnīties esot ļoti grūti. "Vienīgā iespēja - ja tādējādi tiek aizskarts šā cilvēka gods un cieņa," viņa teica. Latvijas tiesās līdzīgu lietu pagaidām neesot bijis, un iznākumu prognozētu būtu grūti. Kļinovs, kurš šonedēļ iecerējis doties uz pasaules čempionātu Prāgā, trešdien vēl nevarēja pateikt, vai būtu gatavs arī tiesāties, informē "Diena".

LETA jau ziņoja, ka VAS "Latvijas pasts" laidis klajā hokeja līdzjutējiem veltītu pastmarku "Ceļā uz 2006.gada pasaules čempionātu hokejā". Līdz ar pastmarku tiek izdota arī tās tēmai veltīta aploksne. Latvijas hokeja fani daudz lielākā attēlā nekā uz pastmarkas redzami arī uz jaunās aploksnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!