Foto: F64
Diskusiju platformā "Mūsu valsts" viens no desmit priekšlikumiem sabiedrības saliedēšanai, par ko nedēļas nogalē runās Pilsoņu debatēs par integrāciju, ir nepieciešamība veidot kopīgu informācijas un kultūras telpu, informēja sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece Dace Akule.

Iedzīvotāji norādījuši, ka divu informatīvo telpu pastāvēšana ir sabiedrības šķelšanās galvenais iemesls. Latvijas valsts vēstījumus atspoguļo latviski vēstošie plašsaziņas līdzekļi, krievu mediji atspoguļo vai nu partiju apvienības "Saskaņas centrs", vai Krievijas valsts varas pozīciju. Krievvalodīgie nejūt, ka šī ir arī viņu valsts, viņus vairāk saista notikumi Krievijā.

"Kopīga informācijas telpa sniegtu latviešu un krievu valodā identisku Latvijas valsts un latviešu mediju informāciju, lai krievvalodīgie Latvijas iedzīvotāji ieietu Latvijā. Valsts un nevalstisko organizāciju atbalstīts kopīgas informācijas telpas veidošanas komplekss - divvalodīga informācijas un diskusijas telpa internetā, preses izlaidums, identisks abās valodās, valsts TV kanāls vai raidījums krievu valodā," šonedēļ rosinājuši sabiedriski aktīvi pilsoņi.

Pilsoņu debatēm ieteikts arī priekšlikums par bezmaksas latviešu valodas kursiem un valodas praktizēšanas iespējām valodas klubos, nepieciešamību mācīt saudzīgu attieksmi pret pasauli, latviešu valodas apgūšanu, sākot no bērnudārza. Iedzīvotāji uzskata, ka ir jāpaaugstina pievilcība vidējās izglītības iegūšanai latviešu valodā.

Runājot par integrācijas jautājumiem, cilvēki uzskata, ka integrācijas procesa veicināšana jāuztic cilvēkiem, kuri paši veiksmīgi integrējušies, jāmācās nešķirot citus cilvēkus pēc tautības un valodas, bet parādīt, cik interesanti ir izzināt citu kultūru un valodu.

Diskusiju platformā pausts viedoklis arī par nepieciešamību aizsargāt latviešu valodu, nosakot striktākas prasības Valodas likumā. Izglītībai valstī jābūt tikai valsts valodā. Rosināta arī kopīga sadarbība nevalstiskajās organizācijās, izveidojot fondu, kas atbalstītu kopīgas darbošanās projektus. Ieteikts izveidot pastāvīgu komunikācijas platformu kultūras biedrībām un svinēt kultūru daudzveidību Latvijā.

Kā ziņots, interneta diskusiju platformā "Mūsu valsts" interesenti sabiedrības saliedēšanai bija iesnieguši vairāk nekā 40 priekšlikumus, par kuriem varēja balsot un komentēt. Desmit populārākās idejas apspriedīs pilsoņu debatēs par integrāciju, kas notiks 25. un 26.februārī Rīgā.

Nedēļas nogalē Pilsoņu debatēs par integrāciju piedalīsies 50 Latvijas iedzīvotāji, kuri ielūgti pēc nejaušās atlases principiem - Latvijas pilsoņi un nepilsoņi, dažādu tautību pārstāvji, visu reģionu iedzīvotāji no dažādām vecumu grupām un profesijām, atspoguļojot Latvijas sabiedrības daudzveidību.

Ar profesionālu moderatoru palīdzību, kā arī ekspertu un politiķu iesaisti debašu dalībnieki izstrādās desmit konkrētus priekšlikumus, kā turpmāk dzīvot kopā saliedētākā sabiedrībā. Debašu noslēgumā dalībnieku izstrādātos priekšlikumus vērtēs Valsts prezidents Andris Bērziņš, kā arī citas atbildīgās amatpersonas.

Debates notiks viesnīcā "Islande Hotel" Ķīpsalā.

Pēc debatēm notiks vairākas diskusijas ar ekspertiem un politiķiem par iespējām īstenot dalībnieku izstrādātos priekšlikumus. Arī plašākai sabiedrībai no 27.februāra līdz 11.martam būs iespēja izvērtēt un komentēt debatēs radītās idejas interneta vietnē "www.musuvalsts.lv". Vērtējumi un idejas, kā priekšlikumus īstenot, kā arī informācija par jau darīto konkrētajā jomā tiks apkopota īpašā ziņojumā.

Pilsoņu debates par integrāciju rīko sabiedriskās politikas centrs "Providus". Iniciatīvu atbalsta Valsts prezidents, kā arī Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Atvērtās sabiedrības fondu Vietējo pašpārvalžu un valsts pārvaldes reformu programma un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!