Foto: LETA
Latvijas situācijā iedzīvotāju darba mūža pagarināšanai būtiski ir veicināt pieaugušo izglītību, uzlabot iedzīvotāju veselības stāvokli, pieeju sociālās aprūpes pakalpojumiem un mazināt aizspriedumus pret gados vecākiem darbiniekiem, kas ir ievērojams šķērslis gados vecāko iedzīvotāju iesaistei darba tirgū, informēja Labklājības ministrijā.

Tāpat svarīgi ir nepieļaut gados vecāko iedzīvotāju priekšlaicīgu iziešanu no darba tirgus, jo šīs vecuma grupas iedzīvotājiem ir ievērojami grūtāk atgriezties darba tirgū nekā jaunākām iedzīvotāju grupām.

Šonedēļ ministrijā notika uzraudzības komitejas sēde, kurā Pasaules Bankas eksperti, Latvijas institūciju pārstāvji un sociālie partneri pārrunāja pētījuma par Latvijas aktīvās novecošanās situāciju sākotnējos rezultātus.

Pašreizējās demogrāfiskās tendences Latvijā liecina par sabiedrības novecošanos un iedzīvotāju skaita samazināšanos, īpaši darbspējas vecumā, kā rezultātā būtiska ir esošā darbaspēka potenciāla pēc iespējas pilnvērtīga izmantošana. Līdz ar to Labklājības ministrija ar Eiropas Savienības atbalstu īsteno aktīvās novecošanās jomas projektu "Latvijas visaptverošas aktīvās novecošanās stratēģijas izstrāde iedzīvotāju darba mūža pagarināšanai un uzlabošanai".

Projekta ietvaros Pasaules Banka veic pētījumu par Latvijas aktīvās novecošanās situāciju, kurā tiek analizēti Latvijas demogrāfiskie izaicinājumi, gados vecāko iedzīvotāju raksturojums, ģeogrāfiskie aspekti, šķēršļi un stimuli ilgākam darba mūžam un veselīgai novecošanai, mūžizglītības jautājumi, kā arī tiks sniegtas uz pierādījumiem balstītas rekomendācijas aktīvās novecošanās stratēģijas izstrādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!