Foto: AFI
Iekšlietu ministrija (IeM) sagatavojusi jaunu Ieroču aprites likumu, kas cita starpā paredz prasību turpmāk reģistrēt valsts Ieroču reģistrā arī gāzes pistoles un atļauj pašaizsardzībai iegādāties garstobra gumijas ložu ieročus, kā arī likuma pārejas noteikumos paredz "ieroču amnestiju".

IeM sagatavotais likumprojekts izsludināts ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē saskaņošanai ar citām ministrijām. Likumprojekta mērķis ir noteikt fizisko un juridisko personu tiesības un pienākumus attiecībā uz ieroču, munīcijas, speciālo līdzekļu un šo priekšmetu sastāvdaļu apriti Latvijā, informēja IeM.

Atšķirībā no pašreiz spēkā esošā regulējuma jaunais likumprojekts paredz, ka pašaizsardzībai paredzētās gāzes pistoles (revolveri) tiek reģistrētas Ieroču reģistrā.

Likumprojekts definē arī traumatiskos ieročus – ieročus, kas šauj ar gumijas vai cita materiāla lodēm un var nodarīt miesas bojājumus, bet nav dzīvībai bīstami.

Šobrīd Ieroču aprites likums neregulē traumatisko ieroču apriti, kas ir samērā jauns pašaizsardzībai paredzēto šaujamieroču veids. Likumprojektā paredzēts, ka personām būs atļauta tikai garstobra traumatisko šaujamieroču iegāde un glabāšana pašaizsardzībai. Tā iegādei un glabāšanai nepieciešama Valsts policijas atļauja.

Likumprojekta pārejas noteikumos paredzēts ieroču legalizācijas termiņš. Personām, kuras glabā Valsts policijā nereģistrētus šaujamieročus vai lielas enerģijas pneimatiskos ieročus, paredzēta iespēja reģistrēt tos Valsts policijā līdz 2011.gada 1.maijam un noteiktajā kārtībā saņem ieroča glabāšanas, nēsāšanas vai kolekcijas atļaujas.

Valstī kopā ir reģistrēti 36 566 šaujamieroču īpašnieki, no tiem 26 662 ir mednieki. Ieroču īpašniekiem kopā ir reģistrēti 62520 šaujamieroči un 25 lielas enerģijas pneimatiskie ieroči.

Tāpat atšķirībā no pašreiz spēkā esošā likuma jaunais projekts paredz, ka šautuves (šaušanas stenda) izveidei un darbībai nepieciešama tikai pašvaldības atļauja, nevis pašvaldības un Valsts policijas atļauja, kā tas ir pašlaik.

Par likumprojektu vēl jālemj valdībai un Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!