Piektdien svinīgi iemūrēts Latvijas Nacionālās bibliotēkas pamatakmens. Līdz ar to sākti "Gaismas pils" būvdarbi.
Pamatakmenī iemūrēta kapsula ar vēstījumu, kuru parakstīja kultūras ministre Helēna Demakova (TP), arhitekti Gunārs Birkerts un Modris Ģelzis, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, valsts aģentūras "Jaunie trīs brāļi" direktors Zigurds Magone un SIA "RE&RE" valdes priekšsēdētājs Ainārs Pauniņš.

Vēstījuma autore ir dzejniece Inese Zandere. Vēstījumā teikts - "jaunās bibliotēkas ēka ir paaudzēs spēka sajūta" un tajā "mēs paši lasām savu nākotni".

Līdz ar vēstījumu kapsulā tika ievietota piektdienas"Latvijas Avīze", naudas zīme un Jāzepa Vītola skaņdarba "Gaismas pils" notis.

Demakova izteica labas veselības novēlējumu Ministru prezidentam Ivaram Godmanim (LPP/LC), kurš esot vēlējies, bet nav varējis piedalīties svinīgajā pasākumā.

Viņa pieminēja bijušo premjerministru Andri Šķēli (TP), norādot uz viņa nopelniem "Gaismas pils" projekta virzības sekmēšanā.

Kā ziņots, uz svinīgo ceremoniju aicināti vairāki simti cilvēku, kuri kopš 80.gadu beigām atbalstījuši un veicinājuši Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta virzību. Ielūgto personu vidū ir politiķi, kultūras un mākslas cilvēki, ekonomisti un finansisti, akadēmiskās vides un nevalstiskā sektora pārstāvji.

Bibliotēku paredzēts uzbūvēt trīs gados, un celtniecība notiks divos posmos - līdz 2009.gada septembrim tiks izbūvēts ēkas nulles cikls, bet 2011.gadā tiks pabeigts būvdarbu virszemes cikls. Vēl aptuveni gads būs nepieciešams, lai Latvijas Nacionālā bibliotēka varētu pārcelties uz jaunajām telpām. Līgums, kas regulē "Gaismas pils" būvniecību, paredz nodot no inženiertehniskā viedokļa pilnībā pabeigtu, pie siltumapgādes, ūdensapgādes, elektroapgādes, kanalizācijas un citām komunikācijām pieslēgtu ēku, kurā Latvijas Nacionālā bibliotēka varēs strādāt un apkalpot apmeklētājus.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbus veiks "Nacionālā būvkompāniju apvienība", kurā ietilpst trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto Būve".

Saskaņā ar līgumu, ko valsts aģentūra "Jaunie trīs brāļi" ar būvuzņēmējiem parakstīja šā gada 15.maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!