Lai sniegtu pašvaldībām praktiskas zināšanas piespiedu darbu dienestu organizēšanā, otrdien Mežotnes pilī turpināsies divu dienu seminārs par sabiedriskā darba dienestu veidošanu un nostiprināšanu Latvijā.
Informēja "Sorosa fonds - Latvija".

"Latvijā aktuāla problēma ir lielais ieslodzīto skaits cietumos. To uzturēšana valstij izmaksā dārgi un ieslodzīto sociālās rehabilitācijas iespējas ir niecīgas, tādēļ jāpopularizē sodi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu. Alternatīvie sodi būtu īpaši piemērojami likumpārkāpējiem, kuri nav sabiedrībai bīstami un nav izdarījuši vardarbīgus noziegumus," BNS semināra nozīmi skaidroja fonda pārstāve Anhelita Kamenska.

Semināru pašvaldību un tiesu sistēmas darbiniekiem fonds organizē sadarbībā ar Lielbritānijas vēstniecību. Tā dalībnieki iepazīstas ar Lielbritānijas pieredzi alternatīvo sodu piemērošanā.

Kamenska norādīja, ka šobrīd "Sorosa fonds - Latvija" atbalsta 11 pašvaldības piespiedu darba dienestu izveidē.

Semināra dalībnieki apmeklēs Iecavu, lai iepazītos ar pagasta pieredzi likumpārkāpēju iesaistīšanā piespiedu sabiedriskajos darbos. Bauskas rajona tiesa Latvijā ir visaktīvāk piemērojusi piespiedu sabiedriskos darbus.

Kamenska atgādināja, ka jaunais krimināllikums paredz likumpārkāpēju iesaistīšanu piespiedu sabiedriskajos darbos pašvaldības teritorijā no 40 - 280 stundām.

Pagājušajā gadā tiesas piespiedu darbus piemēroja 183 gadījumos, galvenokārt par braukšanu dzērumā un zādzībām. Piespiedu darbu dienestu izveide pašvaldībās notiek lēni, jo šim nolūkam nav piešķirts finansējums, tomēr pašvaldību vidū nav pietiekamas izpratnes par alternatīvo sodu priekšrocībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!