Lai arī Valsts ieņēmumu dienests un prokuratūra atsakās nosaukt no amata atstādinātās četras Finanšu policijas pārvaldes (FPP) amatpersonas, kas saistītas ar žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefona sarunu noklausīšanos, laikraksta "Diena" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka divi no tiem ir augsta ranga darbinieki.
Septembra beigās īslaicīgi aizturēja FPP direktora vietnieku Jāni Laizānu un FPP iekšējās drošības daļas priekšnieku Raivi Freibergu, piektdien vēsta "Diena".

20.septembrī Ģenerālprokuratūra lūdza Centra rajona tiesu Laizānam kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu. Tiesa prasību noraidīja. Šo faktu laikrakstam apstiprināja Centra rajona tiesas preses sekretāre Anita Polce, taču no sīkākiem komentāriem atturējās.

VID pārstāve Agnese Grīnberga sacīja, ka "Laizāns un Freibergs patlaban nav darbā normatīvajos aktos noteiktu attaisnojošu iemeslu dēļ". Kas tie par iemesliem, viņa nepaskaidroja. Atlikušo divu atstādināto amatpersonu lietvedībā atradās lietas, kurās tika lūgta atļauja noklausīties žurnālistes telefonu.

Jau ziņots, ka Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja Andra Guļāna vadītā Tiesnešu disciplinārkolēģija nav konkretizējusi motīvus, kas likuši izteikt piezīmi tiesnesei Marijai Goldšmitei, kura sankcionēja Latvijas Televīzijas (LTV) žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanos.

Lai gan tieši tiesnese Goldšmite, izskatot Finanšu policijas (FP) lūgumu, devusi atļauju veikt Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanos laikā no 2005.gada 6.decembra līdz 2006.gada 6.janvārim un šo informāciju likumā noteiktajā uzraudzības kārtībā nosūtījusi Ģenerālprokuratūrai. Ar lūgumu pārbaudīt sankcijas izsniegšanas likumību AT vērsās Jaunalksne, lūdzot ierosināt pret tiesnesi disciplinārlietu.

Vēlāk atklāts, ka žurnālistes sarunas noklausītas arī šā gada pavasarī. Iespējams, arī šo sarunu noklausīšanos lūgusi sankcionēt FP. Pieļauts, ka sankcija varētu būt saņemta, maldinot AT tiesnesi. Oficiāli šī informācija nav apstiprināta.

Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departaments arī sācis pārbaudi par visu līdz šim noklausīto telefonsarunu publiskošanas atbilstību likumam "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem", citiem likumiem un starptautiskajām konvencijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!