Foto: stock.xchng
Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, atbalstot tajā deputāta Kārļa Šadurska (PS) priekšlikumu internetā katru mēnesi publiskot valsts amatpersonu atalgojumu ar vārdu.

Par šo priekšlikumu nobalsoja 52, pret 16, bet atturējās 20 deputāti.

Šadurskis piedāvāja likumu papildināt ar šādu normu: "Iestādes amatpersonām izmaksāto atalgojumu katru mēnesi publicē iestādes mājas lapā internetā, norādot vārdu, uzvārdu, amatu un izmaksātā atalgojuma summu, ja likums nenosaka citādi".

Šadurskis debatēs sacīja, ka, ja šādi grozījumi būtu spēkā, "mūsdienu Robins Huds – Neo" varētu neveikt savas darbības, proti, amatpersonu atalgojuma datu publiskošanu, jo šī informācija būtu publiski pieejama.

Jau vēstīts, ka aprīļa vidū Saeima pieņēma grozījumus valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas iestādēm liek savās interneta mājaslapās publicēt darbinieku algu sadalījumu pa amata grupām.

Saeima noteica, ka valsts un pašvaldību institūcijām mājaslapā internetā būs jāpublicē informācija par amatpersonu un darbinieku atlīdzības noteikšanas kritērijiem un darba samaksas apmēru sadalījumā pa amatu grupām. Šis nosacījums, tāpat kā līdz šim, neattieksies uz karavīriem, militārajiem darbiniekiem un valsts drošības iestādēs strādājošajiem.

Informācija par darbinieku atalgojumu mājaslapā būs jāpublicē arī biedrībām un nodibinājumiem, kas īsteno valsts pasūtījumu un no kuru finansējuma vairāk nekā 50% veido valsts budžeta finansējums, kas nav ārvalstu finanšu palīdzības līdzekļi.

Tāpat Saeima noteica to kapitālsabiedrību loku, kurām internetā būs jāpublicē informācija par amatpersonu un darbinieku atalgojumu.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, - lai novērstu iespējamos nemierus sabiedrībā, ko varētu izraisīt vēl kādu nelegāli iegūtu datu publiskošana, kā arī lai sekmētu informācijas atklātību, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti februāra nogalē atbalstīja deputāta Jāņa Lagzdiņa rosinātos grozījumus likumā, kas turpmāk liks valsts un pašvaldību iestādēm publiskot informāciju par visu darbinieku atalgojumu, atklājot katra konkrētā darbinieka ienākumus.

Valsts amatpersonas jau šobrīd visus ienākumus un atalgojumu norāda deklarācijās, ko iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā, savukārt pārējo valsts pārvaldē nodarbināto atalgojums nebija zināms.

Jau ziņots, ka policija ne apstiprina, ne noliedz, ka Neo ir LU pētnieks Ilmārs Poikāns. Otrdien vakarā iespējamais Neo aizturēts Poikāna darbavietā - LU Matemātikas un informatikas institūtā. Iespējams, ceturtdien tiesa lems par viņa apcietināšanu.

Informācija par iespējamo Neo aizturēšanu medijos parādījās trešdien, kad nāca klajā ziņas par kratīšanu Latvijas Televīzijas raidījuma "De facto" žurnālistes Ilzes Naglas mājās. Ekonomikas policija žurnālistes mājās kratīšanu veikusi, uzskatot, ka viņai ir informācija par Neo. Policija izņēmusi žurnālistes privāto datoru un citus datu nesējus.

Par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS kļuva zināms februārī - noplūda aptuveni 7,5 miljoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem. Virtuālā persona Neo, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!