Pirmdien notikušajā "Parex bankas" kārtējā akcionāru sapulcē tika ievēlēta jauna bankas padome, informēja bankas Korporatīvo komunikāciju nodaļas vadītāja Indra Zinkeviča.

Saskaņā ar akcionāru sapulces lēmumu "Parex bankas" padomē tika ievēlēti Andžs Ūbelis, Maikls Borks, Lorencs Filips Adamss, Kaspars Āboliņš un Karls Hakans Kalakers.

Adamss ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) pārstāvis, jurists ar specializāciju banku sektorā un 25 gadu darba pieredzi finanšu sektorā. Viņš ir strādājis tādās ārvalstu finanšu institūcijās kā "ABN AMRO Bank" un "Citibank".

Savukārt Borks ilgu laiku bija "Rietumu bankas" prezidents. Viņam ir ilgu gadu pieredze tādās starptautiskās finanšu institūcijās kā Īrijas centrālajā bankā, Starptautiskajā Valūtas fondā un "NCB grupa". Borks ir Sertificētu grāmatvežu asociācijas (FCCA) biedrs.

Tāpat "Parex bankas" akcionāru sapulces laikā tika apstiprināts "Parex" grupas konsolidētais gada pārskats par 2008.gada finanšu rezultātiem, tika ievēlēts revidents turpmākajiem periodiem, kā arī veikti grozījumi "Parex bankas" statūtos.

Jau ziņots, ka "Parex" grupas neto zaudējumi 2008.gadā sasniedza 131 miljonu latu, aģentūru LETA informēja "Parex bankas" Korporatīvo komunikāciju un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Indra Zinkeviča. "Parex banka" pagājušajā gadā strādājusi ar 124 miljonu latu zaudējumiem, turklāt arī šī gada pirmo ceturksni "Parex banka" noslēgusi ar kopējiem neto zaudējumiem 6,9 miljonu latu apmērā.

"Parex banka" dibināta 1992.gadā, patlaban bankas filiālēs visā Latvijā strādā ap 2200 cilvēku. Bankai ir pārstāvniecības, filiāles un meitasuzņēmumi 15 pasaules valstīs, tajā skaitā filiāles Berlīnē, Stokholmā un Tallinā, kā arī meitasuzņēmumi Šveicē un Lietuvā.

Patlaban 95,3% "Parex bankas" akciju pieder Privatizācijas aģentūrai, bet 4,7% mazākuma akcionāriem. Tomēr jau drīzumā par bankas akcionāru kļūs ERAB.

Akciju pirkuma līgumu un akcionāru līgumu starp Latviju, Privatizācijas aģentūru (PA), ERAB un "Parex banku" parakstīja premjers Valdis Dombrovskis (JL), ERAB prezidents Tomass Mirovs, Privatizācijas aģentūras (PA) valdes priekšsēdētājs Artūrs Grants un "Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis.

ERAB piederēs 25% plus viena akcija.

Akciju pirkuma līguma projekts paredz, ka pēc bankas pamatkapitāla palielināšanas ERAB iegādāsies 57 506 825 "Parex bankas" balsstiesīgās vārda akcijas, kas veido 25%, un vienu akciju no bankas pamatkapitāla. Akciju iegādes cena noteikta lata apmērā par katru akciju. Savukārt apstiprinātais akcionāru līguma projekts paredz pušu sadarbības noteikumus pēc ERAB kļūšanas par "Parex bankas" mazākuma akcionāri, kā arī akciju tālākas pārdošanas nosacījumus.

Viens no akciju pirkuma līguma spēkā stāšanās priekšnosacījumiem ir subordinētā aizdevuma līguma parakstīšana par ERAB aizdevumu "Parex bankai" subordinētā kapitāla palielināšanai 22 miljonu eiro (15,4 miljonu latu) apmērā. Šo līgumu plānots noslēgt pēc akciju pirkuma līguma un akcionāru līguma noslēgšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!